Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16686
Title: Перспективний напрямок зниження енерговитрат диспергування
Authors: Самойчук, Кирило Олегович
Ковальов, Олександр Олександрович
Паляничка, Надія Олександрівна
Keywords: гомогенізація;молоко;молокопереробка;зниження енергетичних витрат;диспергування струминних гомогенізаторів
Issue Date: 2022
Publisher: Запоріжжя : 2022
Abstract: UA: Гомогенізація молока призводить до покращення смакових якостей молочних продуктів і збільшення терміну їх придатності, тому належить до нормативних операцій молокопереробної галузі й проводиться при виробництві більшості молочних продуктів. Метою проведення гомогенізації є (диспергування) зменшення середнього діаметра жирових кульок (СЖК) молока з 3-4 мкм в необробленому молоці до 0,75-0,85 мкм в готовому продукті. Такі значення відповідають показникам дисперсності найбільш поширених у промисловості клапанних гомогенізаторів. Крім того в процесі гомогенізації забезпечується рівномірний розподіл вершків в знежиреному молоці. Однак для клапанних гомогенізаторів, при забезпеченні високого ступеня диспергування, енергетичні витрати процесу складають 6-8кВт·год/т гомогенізованого молока. Тому підвищення енергоефективності процесу гомогенізації є актуальною задачею науковців і фахівців харчової галузі промисловості.
Description: Самойчук К. О., Ковальов О. О., Паляничка Н. О. Перспективний напрямок зниження енерговитрат диспергування. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матеріали IV Міжнар. наук.-практ. Інтернет-конференції (Запоріжжя, 01-25 листопада 2022 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2022. С. 108-110.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16686
UDC: 637.134
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
materialy-4-mnpk_2022_108-110.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.