Оптимізація форми внутрішніх поверхонь кільцевої щілини струминного гомогенізатора молока
Вантажиться...
Дата
Автори
Ковальов, Олександр Олександрович
Самойчук, Кирило Олегович
Паляничка, Надія Олександрівна
Kovalov, Oleksandr
Samoichuk, Kyryl
Palianychka, Nadiia
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Запоріжжя : 2022
Анотація
UA: В статті було визначено, що з точки зору забезпечення
найменшого середнього діаметру жирових кульок раціональним є
використання камери з конічною формою внутрішніх поверхонь
конфузору. Було обґрунтовано, що для зниження енергетичних витрат
диспергування необхідно виготовляти камеру з коноїдальною формою
профілю. Результати оптимізації свідчать, що забезпечити зниження
питомих енергетичних витрат диспергування до 0,95–0,97 кВт·год/т
при одночасному отриманні продукту з середнім діаметром жирових
кульок на рівні клапанних гомогенізаторів можливо при використанні
конфузору з конічною формою внутрішніх поверхонь. Отримані
результати при проведенні оптимізації форми внутрішніх поверхонь
кільцевої щілини струминного гомогенізатора молока свідчать, що
забезпечити підвищення енергоефективності можливо при
виготовленні внутрішніх торцевих поверхонь між конфузором та
дифузором коноїдальної форми профілю. EN: Reducing the energy costs of dispersing remains a priority task of leading scientists
and experts in the milk processing industry. In the course of the practical implementation
of the hypothesis about the decisive influence on the destruction of fat globules of the
difference between the speeds of the dispersed and dispersed phases, a jet-slit
homogenizer of milk with a separate supply of cream was created. It is predicted that its
implementation is able to ensure a reduction of the specific costs of dispersion up to 8-10
times compared to the valve milk homogenizer, which is the most common in the milk processing industry.
The results of analytical studies indicate the existence of a dependence between the
shape of the confusor and the inner surfaces of the annular gap and the average diameter
of the fat globules and the energy costs of dispersing the fat phase of the milk emulsion.
The article is devoted to determining the optimal shape of the internal profile of the
confusor and the surfaces between the confusor and the diffuser at the place of cream feeding.
In the article, it was determined that from the point of view of ensuring the smallest
average diameter of fat balls, it is rational to use a camera with a conical shape of the
inner surfaces of the confusor. It was substantiated that in order to reduce the energy costs
of dispersion, it is necessary to manufacture a chamber with a conoidal profile shape. The
optimization results show that it is possible to reduce the specific energy costs of
dispersion to 0.95–0.97 kWh/t while simultaneously obtaining a product with an average
diameter of fat balls at the level of valve homogenizers when using a confusor with a
conical shape of the internal surfaces. The results obtained during the optimization of the
shape of the internal surfaces of the annular gap of the jet milk homogenizer show that it
is possible to increase the energy efficiency by making the internal end surfaces between
the confusor and the diffuser of a conoid profile.
Опис
Ковальов О. О., Самойчук К. О., Паляничка Н. О. Оптимізація форми внутрішніх поверхонь кільцевої щілини струминного гомогенізатора молока. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. 2022. Вип. 12. том 3. C. 134-143.