Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16571
Title: Preparation of sawdust and chips of cut branches of fruit trees for pelletizing
Other Titles: Підготовка тирси та тріски зрізаних гілок плодових дерев до пелетування
Authors: Бондаренко, Лариса Юріївна
Bondarenko, Larysa
Keywords: preparation;sawdust;wood chips;cut branches of fruit trees;drying;drying drum;hopper;furnace;auger;raw material moisture content;pelletizing;підготовка;тирса;тріска;зрізані гілки плодових дерев;сушіння;сушильний барабан;вологість сировини;пелетування
Issue Date: 2022
Publisher: Мелітополь : 2022
Abstract: EN: Тhe paper considers the preparation of sawdust and chips of cut branches of fruit trees for pelletizing by drying, with the further use of pellets as fuel for solid fuel boilers. A calculation method and a paradigm for determining the drying parameters are proposed; a scheme for preparing sawdust and chips for pelletizing by drying is proposed. Sawdust and chips of cut branches of fruit trees are prepared for drying, they are transferred to a drying drum, where they are dried to the required moisture content. Therefore, it is important to correctly calculate the amount of water removed during the drying process. The proposed method for calculating the drying process and the scheme for preparing sawdust and chips of cut branches of fruit trees for pelletizing by drying can be used in the design and selection of equipment. UA: У роботі розглянуто підготовку тирси та тріски зрізаних гілок плодових дерев до пелетування шляхом сушіння з подальшим використанням пелет як палива для твердопаливних котлів. Запропоновано метод розрахунку та парадигму визначення параметрів сушіння; запропоновано схему підготовки тирси та тріски зрізаних гілок плодових дерев до гранулювання шляхом сушіння. Після аналізу вихідної сировини переходять до початкового етапу, на якому тирсу та стружку зрізаних гілок плодових дерев готують до сушіння, подають у сушильний барабан, де сушать до необхідної вологості 6...8%. Для сушіння використано атмосферне повітря з початковою температурою і вологістю. У нагрівачі (осушувачі) повітря нагрівають до 950С і направляють в сушарку. Визначено зміну вологості повітря в утеплювачі та витрату сухого повітря на випаровування 1 кг вологи. Розраховано витрата тепла в обігрівачі на нагрів повітря. Важливо правильно розрахувати кількість води, що видаляється в процесі сушіння. Встановлено, що при різній початковій вологості, щоб висушити тріску або тирсу зі зрізаних гілок плодових дерев до 8%, необхідно видалити зі 1000 кг сировини від 380 до 570 кілограмів води і спалити від 54 до 135,81 кг дров. З рівняння теплового балансу визначено тепловий баланс барабана сушарки для фактичного процесу сушіння. Зроблено розрахунок гідравлічного опору газового тракту і вентилятора сушильного барабана, а також опору шару стружки або тирси зі зрізаних гілок плодових дерев. Це дозволило вибрати вентилятор сушильної машини відповідно до швидкості у впускному вікні. Запропонована методика розрахунку процесу сушіння та схема підготовки тирси та тріски зрізаних гілок плодових дерев до гранулювання сушінням можуть бути використані при проектуванні та підборі обладнання.
Description: Бондаренко Л. Ю. Підготовка тирси та тріски зрізаних гілок плодових дерев до пелетування. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. 2022. Вип. 12. том 2. C. 85-93.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16571
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.31388/2220-8674-2022-2-9
UDC: 66.047.75
Appears in Collections:кафедра Технічна механіка та комп'ютерне проектування ім. професора В.М. Найдиша

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
L. Yu. Bondarenko Preparation of sawdust_85-93.pdf1 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.