Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16499
Title: Вплив мікоризації коренів на біохімічний склад плодів черешні
Other Titles: Effect of root mycorrhization on the biochemical composition of sweet cherry fruits
Authors: Герасько, Тетяна Володимирівна
Herasko, Tetiana
Покопцева, Любов Анатоліївна
Pokoptseva, Liubov
Шипиленко, Є.А.
Keywords: черешня;мікоризація;аскорбат;антиоксиданти;феноли;mycorrhization;sweet cherry;antioxidants;phenols;ascorbate
Issue Date: 2022
Publisher: Херсон: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Герасько Т.В., Покопцева Л.А., Шипиленко Є.А. Вплив мікоризації коренів на біохімічний склад плодів черешні. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / ДВНЗ Херсонський державний аграрний університет. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 123. С.32-40.
Series/Report no.: Сільськогосподарські науки;Вип.123
Abstract: UA: У статті наведено результати досліджень щодо вивчення впливу мікоризації коренів дерев черешні (Prunus avium L./Prunus mahaleb) в органічному саду на біохімічний склад плодів. Метою було вивчити вплив мікоризації коренів на біохімічний склад і активність антиоксидантних ферментах у тканинах плодів черешні в органічному черешневому саду в умовах Південного Степу України. Дослід закладено у особистому селянському господарстві В.В. Хлєбіної (Запорізька обл., Вільнянський р-н, с. Георгієвське). Дослідна ділянка знаходиться у зоні Південного Степу України. Клімат району досліджень континентальний з високими температурами у літній період, недостатньою кількістю опадів (за вегетаційний період в середньому випадає 443 мм опадів) і нерівномірним їх розподіленням за періодами року, низькою від- носною вологістю повітря. Ґрунт дослідної ділянки – чорнозем звичайний легкосуглинковий: рН сольове – 6,5; об’ємна маса – 1,1 г/см3 ; вміст гумусу – 3,7%; N – 84 мг/кг ґрунту; P2 O5 і K2 O – відповідно, 103 і 121 мг/кг ґрунту. Рослинним матеріалом слугують дерева черешні (Prunus avium L./Prunus mahaleb) сорту Сказка, 2015 року садіння. Схема садіння 7х5м. Загальна площа дослідної ділянки складає 2 га. Експеримент був розроблений як рендомізований повний блок з двома варі- антами, у чотирьох повтореннях. Кожне повторення містило 4 дерева черешні. Схема досліджень передбачала два варіанти: контроль – відсутність мікоризації, і дослід – мікоризація коренів симбіотичними грибами. Для мікоризації коренів дерев черешні засто- совували препарат MycoApplay Superconcentrate 10, що містить ендомікоризні пропагули чотирьох видів грибів: Glomus intraradices, Glomus mosseae, Glomus agregatum, Glomus etunicatum. Будь-який інший догляд був ідентичним у кожному варіанті. Внесення міне- ральних добрив та хімічний захист відсутні. Ґрунт у саду утримують під задернінням з природних трав, яке періодично скошується. Аналіз одержаних даних показує, що мікоризація коренів дерев черешні мікоризним інокулянтом MycoApplay Superconcentrate 10 сприяла накопиченню у плодах фізіологічно активних речовин і збільшенню активності антиоксидантних ферментів: загальний вміст фенольних речовин збільшився на 54%, антоціанів – на 51%, аскорбату – на 45%; актив- ність аскорбатпероксидази, поліфенолоксидази і пероксидази збільшилась, відповідно, на 38, 47 і 72% порівняно з контрольним варіантом без мікоризації. Одержані результати свідчать: по-перше, плоди черешні за мікоризації коренів набувають додаткової спожи- вчої якості завдяки збільшеному вмісту біологічно активних речовин і антиоксидантів; по-друге, мікоризація коренів стимулює антистресову регуляцію у дерев черешні, що позначається на посиленому синтезі біологічно активних речовин і активності антиоксидантних ферментів. //////// EN: The article presents the results of research on the effect of sweet cherry root mycorrhization in an organic orchard on the biochemical composition of fruits. The aim was to study the effect of root mycorrhization on the biochemical composition and activity of antioxidant enzymes in sweet cherry fruit tissues in the Southern Steppe of Ukraine. The experiment was conducted in the personal farm of Khlebina VV (Zaporizhzhya region, Vilnyansky district, Georgievske village). The climate of the investigated area is continental with high temperatures in summer, insufficient rainfall (443 mm of rainfall during the growing sea- son), low relative humidity. The soil cover of the investigated area is light loam: pH salt – 6,5; bulk density – 1.1 g / cm3 ; humus content – 3.7%; N – 84 mg / kg; P2 O5 and K2 O – respectively 103 and 121 mg / kg. Analyz- ing physical and agrochemical properties, we can conclude that the soils are suitable for growing sweet cherries. The plant material is sweet cherry (Prunus avium L./Prunus mahaleb) cultivar “Skazka” planted in 2015 at 7 × 5 m. The total area of the experimental plot is 2 ha. The experiment was designed as a randomized complete block with two variants, in four replicates. Each replicate contained 4 sweet cherry trees. The scheme of the experiment was as follows: 1) Control – no mycorrhization; 2) mycorrhization of roots by symbiotic fungi. As inoculant was used MycoAp- play Superconcentrate 10, which contains endomycorrhizal propagules of four species of fungi: Glomus intraradices, Glomus mosseae, Glomus agregatum, Glomus etunicatum. Any other man- agement was identical in each variants. Mineral fertilizers, synthetic chemical plant protection products were not used. The orchard floor is kept under the live mulch of natural grasses, which is periodically mowed. Our studies showed that root mycorrhization with inoculant MycoApplay Superconcentrate 10 contributed to the accumulation of physiologically active substances in fruits and increased activity of antioxidant enzymes: total phenolic content increased by 54%, anthocyanins – by 51%, ascorbate – by 45%; the activity of ascorbate peroxidase, polyphenol oxidase and peroxidase increased by 38, 47 and 72%, respectively, compared to the control variant without mycorrhi- zation. The obtained results show: first, root mycorrhization contributed to an increase in sweet cherry fruits consumer quality, due to the increased content of biologically active substances and antioxidants; secondly, root mycorrhization stimulated anti-stress regulation in sweet cherry trees, which affects the increased synthesis of biologically active substances and increased activ- ity of antioxidant enzymes.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16499
DOI: 10.32851/2226-0099.2022.123.5
UDC: 634.232, 635.89
Appears in Collections:кафедра Плодоовочівництво, виноградарство та біохімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3._.pdf5.49 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.