Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16030
Title: Дослідження залежності якості молока від технології доїння
Other Titles: Research of dependence of milk quality on milking technology
Исследование зависимости качества молока от технологии доения
Authors: Болтянська, Наталя Іванівна
Болтянская, Наталья Ивановна
Boltianska, Natalia
Маніта, Ігор Юрійович
Манита, Игорь Юрьевич
Manita, Ihor
Серебрякова, Н. Г.
Keywords: тваринництво;велика рогата худоба;доїння;технологія;доїльна установка;якість молока;livestock;cattle;milking;technology;milking machine;milk quality;животноводство;крупный рогатый скот;доение;технология;доильная установка;качество молока
Issue Date: 2021
Series/Report no.: Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання;Вип. 11, т. 2
Abstract: UK: В результаті порушення технологічних та санітарно-гігієнічних умов виробництва молока відбувається його мікробне обсіменіння й механічне забруднення, що може призвести до його псування і, як наслідок, робить молоко не придатним для подальшої переробки. Для запобігання зазначених негативних чинників, необхідно не тільки добре знати технологічні питання, що пов’язані з утриманням, обслуговуванням тварин та обладнання, але й впроваджувати новітні досягнення науки з технології виробництва продукції тваринництва з метою виробництва продукції високої якості у санітарному відношенні. В статті означено фактори, які впливають на молочну продуктивність корів і якість молока та основні вимоги до якості сирого молока. Дослідження, що проводились в одному із господарств Запорізької області на двох різних доїльних установках вітчизняного та закордонного виробництва, розрахованих на 16 скотомісць, показав, що молоко, яке відповідає всім вимогам стандартів, що діють в нашій країні, отримано на доїльній установці закордонного виробництва. EN: As a result of a violation of the technological and sanitary-hygienic conditions of milk production, its microbial contamination and mechanical pollution occurs, which can lead to its deterioration and, as a result, make milk unsuitable for further processing. To prevent these negative factors, it is necessary not only to know well the technological issues related to the maintenance, maintenance of animals and equipment, but also to introduce the latest scientific achievements in the technology of livestock production in order to produce high quality products in sanitary terms. The article describes the factors influencing the productivity of cows and the quality of milk and the basic requirements for the quality of raw milk. Studies that were carried out in one of the farms of the Zaporozhye region on two different milking installations of domestic and foreign production, designed for 16 livestock stalls, showed that milk, which meets all the requirements of the standards in force in our country, was obtained on a foreign-made milking installation. In a domestically produced milking machine, the main reason for insufficient rear udder visibility was the pinching of the milk tubes of the teat cups due to an irregular udder shape. It was not possible to completely neutralize this with the help of the directing lever. The posterior lobes exceeded the anterior lobes by manual feeding by 1.5 times, mastitis diseases - by 5-7%. Due to their slow milking, the duration of milking was delayed by 40 minutes for 400 cows. On a domestic installation, due to uneven viewing of quarters, 15 cows out of 200 heads of the herd were ill with mastitis. With the existing design of domestic stationary milking installations, machine milking is a necessary technique, although its effectiveness is low. Their further improvement should not go along the path of increasing the complexity of the machine, which produces machine feeding, but along the path of increasing the volume of the milk pipeline, starting from the milk chamber of the collector, optimal distribution of the weight of the hanging part of the milking machine on the teats, creating a vacuum reserve, improving milking rubber. RU: В статье указано, что в результате нарушения технологических и санитарно-гигиенических условий производства молока происходит его микробное обсеменение и механическое загрязнение, которое может привести к его порче и, как следствие, делает молоко непригодным для дальнейшей переработки. Для предотвращения указанных негативных факторов, необходимо не только хорошо знать технологические вопросы, связанные с содержанием, обслуживанием животных и оборудование, но и внедрять новейшие достижения науки по технологии производства продукции животноводства с целью производства продукции высокого качества в санитарном отношении. В статье приведены факторы, влияющие на продуктивность коров и качество молока и основные требования к качеству сырого молока. Исследования, которые проводились в одном из хозяйств Запорожской области на двух разных доильных установках отечественного и зарубежного производства, рассчитанных на 16 скотомест, показал, что молоко, которое отвечает всем требованиям стандартов, действующих в нашей стране, получено на доильной установке зарубежного производства.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16030
DOI: 10.31388/2220-8674-2021-2-9
Appears in Collections:кафедра Технічний сервіс та системи в АПК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Boltanska.pdf579.97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.