ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ
АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ДМИТРА МОТОРНОГО
Tsatu logo DMYTRO MOTORNYI
TAVRIA STATE
AGROTECHNOLOGICAL UNIVERSITY
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1570
Title: Антиоксидантний комплекс гарбузових овочів
Other Titles: The antioxidant complex in cucurbits vegetables
Authors: Прісс, Олеся Петрівна
Присс, Олеся Петровна
Priss, Оlesia
Калитка, Валентина Василівна
Калитка, Валентина Васильевна
Kalytka, Valentyna
Keywords: антиоксиданти
огірки
кабачки
Issue Date: 2014
Publisher: КНТЕУ
Series/Report no.: Товари і ринки: міжнар. наук.-практ. журнал;№ 2
Abstract: UK: Досліджено вплив температури та опадів під час вегетації на активність ферментативних антиоксидантів плодів огірка та кабачка. Встановлено, що визначальний вплив на активність супероксиддисмутази та каталази в огірках має сума температур періоду вегетації. У плодах кабачка ці показники значно залежать від суми температур періоду формування плоду та опадів при вегетації. Активність пероксидази в гарбузових плодах достовірно залежить лише від опадів і обернено корелює із супероксиддисмутазною та каталазною активністю. EN: Complex enzymatic antioxidants formation in cucurbits vegetables is heavily dependent on abiotic factors such as temperature and rainfall. Sum of the growing season temperature has determining influence on superoxidedismutase and catalase activity in cucumber fruits. Activity of these enzymes in zucchini fruits strongly depends both on the sum of temperature of fruit formation period and rainfall during growing season. Between the superoxidedismutase and catalase activity for cucumbers and squash there is a direct dependence with the correlation coefficient. The only factor, which shows significant influence on the activity of peroxidase in fruits of both plants, is the growing season rainfall. The peroxidase activity in cucurbits vegetables has inverse correlation with catalase and superoxidedismutase activity.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1570
Appears in Collections:кафедра Харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1332.pdf1,81 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record   


Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.