Збереженість томатів і перцю за обробки екстрактами кореня хрону
Вантажиться...
Файли
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Одес. нац. акад. харчових техн.
Анотація
UK: Досліджено вплив обробки плодів томата і перцю екстрактами кореня хрону на їх збереженість. Вплив
водних екстрактів хрону призводить до пригнічення росту бактерій і пліснявих грибів, а також пригнічення
спороношення у грибів, що свідчить про бактерицидну, бактеріостатичну та фунгіцидну дію екстракту. Крім того,
водні екстракти кореня хрону містять біологічно активні речовини, які проявляють антиоксидантну активність.
Максимальна кількість поліфенолів та активність ферментів пероксидази та супероксиддисмутази – при
співвідношенні коренів хрону та води 1:1, де клітинний сік кореня хрону у найвищій концентрації. Виявлено
поліноміальний характер зниження концентрації біологічно активних речовин. За дії екстрактів кореня хрону
спостерігається зменшення середньодобового природного убутку маси томатів в 1,15 – 1,36 рази та перцю в 1,12 –
1,13 рази. Двофакторним аналізом залежності середньодобових втрат маси від гібриду перцю та варіанту обробки
доведено, що при значимому впливі сортової специфіки, найбільше впливає на природний убуток маси саме
застосування екстрактів кореня хрону. Для підвищення виходу стандартної продукції, оптимальним є екстракт кореня
хрону у співвідношенні сировини та екстрагенту 1:2. Використання такого екстракту дозволяє подовжити термін
зберігання томатів на 15 діб, перцю на 4 доби без скорочення виходу стандартної продукції.