Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/14966
Title: Інноваційний розвиток овочівницької галузі в умовах інтенсифікації виробництва
Other Titles: Innovative development of vegetable industry in terms of production intensification
Authors: Грибова, Діана Вікторівна
Грибова, Диана Викторовна
Hrybova, Diana
Keywords: інновації;розвиток;овочівництво;галузь;інтенсифікація;виробництво;населення;урожайність;innovations;development;vegetable growing;branch;intensification;manufacture;the population;productivity
Issue Date: 2014
Series/Report no.: Економічний аналіз;Т. 18, №2 (С. 142-145)
Abstract: UK: Збільшення виробництва овочів, підвищення його економічної ефективності на сучасному етапі, можливі лише на основі інноваційного розвитку галузі. Розвиток овочівництва необхідно в першу чергу орієнтувати на ресурсо- і енергоощадну техніку і технологію. У статті обґрунтовано та розроблено практичні рекомендації щодо інноваційного розвитку овочівницької галузі в умовах інтенсифікації виробництва. Подальший ефективний розвиток овочівництва нерозривно пов'язаний з інвестиціями, без яких неможлива інноваційна діяльність в овочевій галузі, про що переконливо свідчить досвід кращих господарств АР Крим. Як показують дослідження, важливим напрямом інноваційного розвитку виявилось використання насіння сортів і гібридів зарубіжної селекції, яке відзначається вищою окупністю порівняно з вітчизняним. Винятково важливе значення в інноваційному розвитку овочівництва має використання сучасних прогресивних технологій з механізованим збиранням врожаю. Так, використання збирального комплексу врожаю під час вирощування цибулі дає економію матеріально-грошових витрат 3,1 тис. грн./га, скорочує час збирання в шість разів, зменшує трудомісткість процесу (замість 20 осіб працює тільки чотири). EN: The increase in manufacture of vegetables, increase of its economic efficiency at the present stage can onle become possible on the basis of innovative development of the branch. The development of vegetable growing has to be focused on resource- and energy-saving techniques and technology. The practical recommendations as for the innovative development of vegetable-growing branch in conditions of an intensification of manufacture are grounded in the article. The further effective development of vegetable growing is inextricably related with investments. Without them the innovative activity in vegetable-growing branch becomes impossible. It testifies the experience of the best enterprises of the Crimea. As researches show, the important direction of innovative development has become the use of seeds of grades and hybrids of foreign selection which is marked by the maximum recoupment in comparison with domestic one. The great value in innovative development of vegetable growing has the use of modern progressive technologies with the mechanized harvesting possibilities. So, use of harvest complex of crop during cultivation of onions gives economy of material – monetary expenses of 3,1 thousand grn. / hectare, six times reduces time of cleaning, reduces labor input of process (instead of 20 persons only four work).
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/14966
Appears in Collections:кафедра Бізнес-консалтинг та міжнародний туризм

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
678-3388-1-PB.pdf609.39 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.