Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/13389
Title: Зниження енерговитрат при одночасному проведенні гомогенізації та нормалізації
Authors: Заліканов, К. С.
Keywords: гомогенізація;молочна продукція;клапанний гомогенізатор;гомогенізована емульсія;молоко;вершки;знежирене молоко
Issue Date: 2021
Publisher: Мелітополь: ТДАТУ
Series/Report no.: Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі: матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених (Мелітополь, 01-26 лютого 2021 р);С. 227
Abstract: Гомогенізація належить до нормативних операцій, її проведення передбачає переважна кількість технологічних процесів переробки молочної продукції. Разом з цим енергетичні витрати на здійснення складають від 20 до 45% в загальному енергобалансі процесу переробки молочної сировини, так для найбільш поширеного в промисловості клапанного гомогенізатора питомі енерговитрати на здійснення диспергування сягають 7-8 кВт·год/т гомогенізованої емульсії. Результати новітніх досліджень свідчать, що досягти суттєвого (6-8 разового) зниження енерговитрат на диспергування можливо за рахунок впровадження конструкцій, принцип дії яких заснований на створенні максимальної різниці швидкостей знежиреного молока та вершків. До конструкцій такого типу належать струминний гомогенізатор молока з роздільною подачею жирової фази (СГЗРФ) та струминно-щілинний гомогенізатор молока з роздільною подачею вершків (СЩГРВ), лабораторні установки яких розроблено на базі кафедри ОПХВ (ТДАТУ).
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/13389
Appears in Collections:Публікації студентів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8.pdf225.94 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.