Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/13389
Title: | Зниження енерговитрат при одночасному проведенні гомогенізації та нормалізації |
Authors: | Заліканов, К. С. |
Keywords: | гомогенізація;молочна продукція;клапанний гомогенізатор;гомогенізована емульсія;молоко;вершки;знежирене молоко |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Мелітополь: ТДАТУ |
Series/Report no.: | Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі: матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених (Мелітополь, 01-26 лютого 2021 р);С. 227 |
Abstract: | Гомогенізація належить до нормативних операцій, її проведення передбачає переважна кількість технологічних процесів переробки молочної продукції. Разом з цим енергетичні витрати на здійснення складають від 20 до 45% в загальному енергобалансі процесу переробки молочної сировини, так для найбільш поширеного в промисловості клапанного гомогенізатора питомі енерговитрати на здійснення диспергування сягають 7-8 кВт·год/т гомогенізованої емульсії. Результати новітніх досліджень свідчать, що досягти суттєвого (6-8 разового) зниження енерговитрат на диспергування можливо за рахунок впровадження конструкцій, принцип дії яких заснований на створенні максимальної різниці швидкостей знежиреного молока та вершків. До конструкцій такого типу належать струминний гомогенізатор молока з роздільною подачею жирової фази (СГЗРФ) та струминно-щілинний гомогенізатор молока з роздільною подачею вершків (СЩГРВ), лабораторні установки яких розроблено на базі кафедри ОПХВ (ТДАТУ). |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/13389 |
Appears in Collections: | Публікації здобувачів (бакалаврів. магістрів, аспірантів) |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.