Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/13275
Title: Особливості розвитку овочівництва в особистих селянських господарствах
Other Titles: Особенности развития овощеводства в личных крестьянских хозяйствах
Features of vegetable development in peasant personal peasant economy
Authors: Кальченко, Сергій Володимирович
Кальченко, Сергей Владимирович
Kalchenko, Serhii
Колокольчикова, Ірина Володимирівна
Колокольчикова, Ирина Владимировна
Kolokolchykova, Iryna
Keywords: овочівництво;особисте селянське господарство;виробництво;збут;споживання;самозабезпечення;личное крестьянское хозяйство;овощеводство;производство;сбыт;потребление;самообеспечение;personal peasant farming;vegetable growing;production;sale;consumption;self-sufficiency
Issue Date: 2019
Series/Report no.: Економіка та управління АПК;№1 (148) (С. 146 – 157)
Abstract: UK: У статті встановлено, що головними причинами переміщення основних обсягів виробництва овочевої продукції в ОСГ є непослідовність і некомплексність проведення ринкових реформ у сільському господарстві, що позначилося на стані корпоративного сектору аграрного виробництва, а також необхідність вирізення проблеми формування сімейного бюджету значної частини сільського населення переважно за рахунок надходжень від продажу вирощеної продукції. Такий перерозподіл виробництва має як позитивні, так і негативні моменти: виробництво стало низькорентабельним, основна маса продукції використовується для внутрішнього споживання, населення споживає овочі вкрай нерівномірно протягом року і залежно від регіону. Доведено, що примітивний спосіб використання робочої сили та консервативність у організації виробничого процесу, уникнення прогресивних технічних прийомів негативно позначалася на урожайності овочевих культур, і, як наслідок, знижується потенційний обсяг валового збору. RU: В статье установлено, что главными причинами перемещения основных объемов производства овощной продукции в ОСГ является непоследовательность и некомплексность проведения рыночных реформ в сельском хозяйстве, что сказалось на состоянии корпоративного сектора аграрного производства, а также необходимость решения проблемы формирования семейного бюджета значительной части сельского населения преимущественно за счет поступлений от продажи выращенной продукции. Такое перераспределение производства имеет как положительные, так и отрицательные моменты: производство стало низкорентабельным, основная масса продукции используется для внутреннего потребления, население потребляет овощи крайне неравномерно в течение года и в зависимости от региона. EN: The article finds that the main reasons for the movement of the main volumes of vegetable production in the PF are the inconsistency and incompleteness of market reforms in agriculture, which has affected the state of the corporate sector of agrarian production, as well as the need to solve the problem of forming the family budget of a significant part of the rural population, mainly due to proceeds from the sale of grown products. Such a redistribution of production has both positive and negative moments: production has become low-profitable, the bulk of products are used for domestic consumption, the population consumes vegetables extremely unevenly throughout the year and depending on the region. It is proved that the primitive way of using labor and conservatism in the organization of the production process, the avoidance of progressive technical techniques negatively affected the yield of vegetable crops, and, as a consequence, reduces the potential volume of gross tax. The main problems hampering the further development of vegetable growing in individual peasant farms are: low competitiveness of vegetable products, in the price range through the use of high-cost technologies with low level of mechanization of production processes; reduction of the role of science in the development of vegetable growing; low product marketability; lack of quality seed material of vegetable crops meeting the requirements of local soil-climatic conditions. To increase the production of vegetables in the personal peasant economy and increase the income of rural residents on this basis, it is necessary to provide them with support at the state and local levels. Favorable lending is among the most important support measures; creation of specialized service structures, including the sale of vegetable products; stimulation of economic entities providing assistance to households; the development of cooperative ties of private peasant farms with agricultural, processing enterprises, trade establishments. Proposed measures of state and regional support to private peasant farms will promote sustainable development of rural areas and ensuring food security of Ukraine.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/13275
Appears in Collections:кафедра Бізнес-консалтинг та міжнародний туризм

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12.pdf229.83 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.