Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/12967
Title: Звіт про науково-дослідну роботу. Оцінка стану довкілля за результатами дослідження наземних та водних екосистем Південної України (проміжний)
Authors: Прісс, Олеся Петрівна
Присс, Олеся Петровна
Priss, Оlesia
Волох, Анатолій Михайлович
Волох, Анатолий Михайлович
Volokh, Anatolii
Keywords: агроекосистеми;аналіз фауни птахів;дослідження рогів євроазійського лося;дослідження водних екосистем;Утлюцький лиман;екоситуація;збереження навколишнього природного середовища;вітрова ерозія;Азовське море;мінеральні солі
Issue Date: 2020
Publisher: ТДАТУ
Series/Report no.: 85 с.;
Abstract: Територія України зазнала і зазнає відчутного антропогенного впливу, який на початку ХХІ ст. відчутно скоротився внаслідок економічної депресії складних політичних подій та військового нападу Росії на наші східні рубежі. Натомість ду-же зріс вплив сільськогосподарського виробництва, яке вивело Україну у світові лідери виробництва зерна кукурудзи та пшениці, а також деяких інших культур. Це призвело до посилення хімізації сільського господарства (використання міндобрив, отрутохімікатів, пестицидів), яка не тільки погіршила екологіні властивості ґрунту через нагромадження значної кількості шкідливих хімічних речовин, а й сприяла скороченню біорізноманіття наземних та водних екосистем. При цьому відбуваєть-ся деформація біотичних зв`язків між організмами, порушується структура при-родних екосистем, а у степовій зоні – їх заміна збідненими агроценозами на вели-кому просторі. Все це, укупі з негативним впливом інтенсивного виробництва на мікробоценози та на абіотичні фактори, змінює інтенсивність колообігу енергії та речовин, а також сприяє зникненню фонових видів. Тому досліджувана тема є цілком актуальною.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/12967
Appears in Collections:Звіти з НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Підпрограма 4 2016_2020 Волох А.М..pdf1.61 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.