Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/12162
Title: | Вплив абіотичних чінників на формування смакових якостей плодів вишні |
Other Titles: | Влияние абиотических факторов на формирование вкусовых качеств плодов вишни The influence of abiotic factors on formation of taste qualities of chtrry fruits |
Authors: | Іванова, Ірина Євгенівна Иванова, Ирина Евгеньевна Ivanova, Iryna Сердюк, Марина Єгорівна Сердюк, Марина Егоровна Serdiuk, Maryna Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна Шкиндер-Бармина, Анна Николаевна Shkinder-Barmina, Anna Кривонос, Ірина Анатоліївна Кривонос, Ирина Анатольевна Kryvonos, Iryna |
Keywords: | плоди вишні;сорт;цукрово-кислотний індекс;варіабельність;сухі розчинні речовини;цукри;титровані кислоти;плоды вишни;сахаро-кислотный индекс;вариабельность;сухие растворимые вещества;сахара;титрованные кислоты;cherry fruits;variety;sugar-acid index;variability;dry soluble substances;sugars;titrated acids |
Issue Date: | 2020 |
Series/Report no.: | Збірник наукових праць Уманського НУС;Вип. 96, ч. 1 (С. 416-432) |
Abstract: | UK: Наведено результати досліджень щодо формування фонду сухих розчинних речовин, цукрів, титрованих кислот в плодах вишні 10 досліджуваних сортів. Виділено перспективні, з технологічної точки зору, сорти: за вмістом сухих розчинних речовин – Модниця (17,05 %; Vр – 16,8 %), цукрів Ожиданіє (11,69 %; Vр – 16,8 %), титрованих кислот Солідарність (1,79 %; Vр – 14,9 %). Максимальний цукрово-кислотний індекс визначено у плодів сортів Мелітопольска пурпурна, Модниця – 8,9…9,3 в.о. Встановлено, що для всіх досліджуваних компонентів хімічного складу плодів вишні домінуючий вплив на формування їх фонду мали погодні умови років досліджень (фактор А) з часткою впливу – 40,8 %–61,9 %. RU: Представлены результаты исследований относительно формирования фонда сухих растворимых веществ, сахаров, титрованих кислот в плодах вишни 10 исследуемых сортов. Выделены перспективные, с технологической точки зрения , сорта по содержанию сухих растворимых веществ - Модница (17,05 %; Vр – 16,8 %), сахаров – Ожидание (11,69 %; Vр – 16,8 %), титруемых кислот - Солидарность (1,79%; Vр – 14,9%). Определен показатель вкусовых свойств плодов. Максимальный сахаро-кислотный индекс определен у плодов сортов Мелитопольская пурпурная, Модница – 8,9…9,3 в.о. Определено, что для всех исследуемых компонентов химического состава плодов вишни на формирование фонда имели погодные условия годов исследований (фактор А) с долею влияния – 40,8 %–61,9 %. EN: The researches results on formation of dry soluble substances fund, sugars and titrated acids in cherry fruits of 10 experimental varieties are given. The promising varieties, from technological point of view, are allocated: on the maintenance of dry soluble substances – “Modnytsia” (17,05 %; Vp – 16,8 %), sugars – “Ozhydaniie” (11,69 %; Vp – 16,8 %), titrated acids – “Solidarnist” (1,79 %; Vp – 14,9 %). The taste qualities indicator of fruits is defined. The maximum sugar-acid index was determined in fruits of “Melitopolska purpupna” and “Modnytsia” varieties – 8,9… 9,3 RU. It was found that for all studied components of the chemical composition of cherry fruits the dominant influence on the formation of their fund had weather conditions during research years (factor A) with a share of influence – 40,8–61,9 % |
URI: | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/12162 |
DOI: | 10.31395/2415-8240-2020-96-1-416-432 |
Appears in Collections: | Кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа |
Show full item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.