Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/11042
Title: Використання технології заморожування ягід
Other Titles: Использование технологии заморозки ягод
Use of berries freezing technology
Authors: Кюрчев, Сергій Володимирович
Кюрчев, Сергей Владимирович
Kiurchev, Serhii
Верхоланцева, Валентина Олександрівна
Верхоланцева, Валентина Александровна
Verkholantseva, Valentyna
Кюрчева, Людмила Миколаївна
Кюрчева, Людмила Николаевна
Kiurcheva, Liudmyla
Самойчук, Кирило Олегович
Самойчук, Кирилл Олегович
Samoichuk, Kyrylo
Keywords: зберігання;ягода;заморожування;фактор;температура;якість;обладання;умови;охолодження;замораживания;хранение;качество;условия;охлаждения;storage;berry;freezing;factor;temperature;quality;equipment;conditions;cooling
Issue Date: 2020
Publisher: ТДАТУ
Series/Report no.: Праці Таврійського державного агротехнологічного університету: наукове фахове видання;Вип. 20, т. 2 (С. 115-123)
Abstract: UK: Стаття присвячена розгляду проблеми зберігання ягід із застосуванням нового обладнання. На сьогоднішній день в умовах розвитку ринкової економіки та міжнародної торгівлі успіх окремих підприємств та галузей економіки на зовнішньому і внутрішньому ринках повністю залежить від того, наскільки їх продукція або послуги відповідають стандартам якості. Тому проблема забезпечення і підвищення якості продукції актуальна для всіх країн і підприємств. Від її вирішення в значній мірі залежить успіх і ефективність національної економіки. При цьому необхідно враховувати те, що підвищення якості продукції – завдання довгострокове і безперервне. Рівень якості продукції не може бути постійною величиною. Проведені дослідження показали, що є необхідність у розробці обладнання з врахуванням усіх факторів, що впливають до та під час зберігання. RU: Статья посвящена рассмотрению проблемы хранения ягод с применением нового оборудования. На сегодняшний день в условиях развития рыночной экономики и международной торговли успех отдельных предприятий и отраслей экономики на внешнем и внутреннем рынках полностью зависит от того, насколько их продукция или услуги соответствуют стандартам качества. Поэтому проблема обеспечения и повышения качества продукции актуальна для всех стран и предприятий. От ее решения в значительной степени зависит успех и эффективность национальной экономики. При этом необходимо учитывать, что повышение качества продукции - задача долгосрочная и непрерывная. Уровень качества продукции не может быть постоянной величиной. Проведенные исследования показали, что есть необходимость в разработке оборудования с учетом всех факторов, влияющих до и во время хранения. EN: The article is devoted to the problem of storing berries with the use of new equipment. Today, in a market economy and international trade, the success of individual enterprises and sectors of the economy in foreign and domestic markets depends entirely on the extent to which their products or services meet quality standards. Therefore, the problem of ensuring and improving product quality is relevant for all countries and enterprises. The success and efficiency of the national economy largely depend on its solution. It should be borne in mind that improving product quality is a long-term and continuous task. The level of product quality cannot be a constant value.Studies have shown that there is a need to develop possession taking into account all the factors that affect before and during storage. This explains the rapid growth in the last decade of the production of frozen fruits and berries and, as a result, the intensive development of food lowtemperature technologies. The experimental data obtained during the studies were obtained. The temperature regimes for storing berries with the preservation of quality indicators are given more. Low-temperature processing is sometimes the only feasible method of practically year-round storage and transportation for unlimited distances, so freezing in growing areas is a promising method to solve the problem of delivering berries at any distance, to eliminate the seasonality of its consumption, which ensures the stability of nutritional value. Fluidization freezing, similar to drying in the suspended state, is characterized by very intense heat exchange. Freezing berries is a special method of preserving them retains the nutritional value and taste of the product. Due to the high the speed of the process, the formation of the smallest ice of crystals, which prevents the loss of moisture by the berries.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/11042
Appears in Collections:кафедра Технології конструційних матеріалів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13.pdf639.76 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.