Дослідження процесу механічної стимуляції вимені
Вантажиться...
Дата
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Мелітополь: ТДАТУ
Анотація
UK: Молочне скотарство на сучасному етапі розвитку
тваринництва серед чисельної низки галузей посідає провідне
місце в забезпеченні продовольчої безпеки України. Пріоритетним
завданням фахівців і вчених, зайнятих у молочній галузі, для
стабільного забезпечення населення молочними продуктами, є
створення спеціалізованих молочних комплексів з виробництва
молока, де технологія його виробництва, машини та обладнання
відповідали б сучасному європейському рівню і забезпечували
отримання високоякісного й прибуткового молока. Машинне
доїння – один із найскладніших виробничих процесів на молочних
фермах і промислових комплексах. Ефективність цього
технологічного процесу залежить від низки чинників, пов’язаних з
фізіологічним станом тварини. На частку цього процесу припадає
близько 50 % загальних трудових витрат з обслуговування корів.
Машинне доїння полегшує працю операторів і підвищує їх
продуктивність у декілька разів, дає змогу отримати чисте,
високоякісне молоко при низькій його собівартості. Але,
незважаючи на широке поширення машинного доїння, нерідко
воно виявляється неефективним, призводить до зниження
продуктивності тварин, захворювання вимені і погіршення якості
молока. Дослідження процесу механічної стимуляції вимені і
визначення залежності рівня окситоцину і молоковіддачі від
наявності переддоїльної стимуляції показує, що від проведення
переддоїльної стимуляції перед доїнням протягом однієї хвилини
отримуємо наступний ефект: молоковіддача почалася одразу у
момент «0». Це означає відсутність затримки молоковіддачі між
надходженням молока з цистерн і надходженням молока з альвеол.
Механічна стимуляція молоковіддачі сприяє повнішому
спорожненню вимені і збільшенню продуктивності корів, дозволяє
стабільніше готувати вим'я до доїння і збільшити продуктивність
доїльної установки на 10,4%. EN: Dairy cattle breeding at the present stage of development of
livestock breeding among a large number of industries occupies a
leading place in ensuring food security in Ukraine. The priority task of
specialists and scientists engaged in the dairy industry for the stable
supply of dairy products to the population is the creation of specialized
dairy complexes for the production of milk, where its production
technology, machinery and equipment would correspond to the modern
European level and ensure high-quality and profitable milk. Machine
milking is one of the most complex production processes on dairy farms
and industrial complexes. The effectiveness of this process depends on a
number of factors related to the physiological state of the animal. This
process accounts for about 50% of the total labor costs for servicing
cows. Milking machine facilitates the work of operators and increases
their productivity several times, allows you to get clean, high quality
milk at low cost. But, despite the widespread use of machine milking, it
often turns out to be ineffective, leading to a decrease in animal
productivity, an udder disease and a deterioration in the quality of milk.
The study of the process of mechanical stimulation of the udder and the
determination of the dependence of the level of oxytocin and milk yield
on the presence of milking stimulation shows that we obtain the
following effect from milk pre-milking stimulation before milking for
one minute: milk production began immediately at the moment “0”.
This means that there is no delay in milk transfer between the flow of
milk from the tanks of the udder and the flow of milk from the alveoli.
Mechanical stimulation of milk transfer contributes to a more complete
emptying of the udder and an increase in the productivity of cows,
allows preparing the udder for milking, and increases the productivity
of the milking unit by 10.4%.