Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9243
Title: Звіт про науково-дослідну роботу. Підпрограма 4.3. Розробка нових і удосконалення існуючих технологій тривалого зберігання продукції рослинництва
Authors: Сердюк, Марина Єгорівна
Сердюк, Марина Егоровна
Serdyuk, Maryna
Keywords: якість;антиоксиданти;плоди яблуні;груші;зберігання;плоди черешні;електроіонізація повітря;вихід продукції;лежкоздатність;вихід продукції;якість
Issue Date: 2008
Publisher: ТДАТУ
Abstract: Звіт про НДР: 80 сторінок, 23 рисунка, 22 таблиці Науково – дослідна робота присвячена розробці нових елементів технології зберігання яблук з використанням антиоксидантів. Вивчено вплив антиоксидантів на якість, лежкоздатність та інтенсивність окислювально-відновних процесів яблук при зберіганні. Встановлено, що застосування комплексних антиоксидантів для післязбиральної обробки яблук дозволяє збільшити термін зберігання, максимально зберегти харчову і біологічну цінність, гарантує екологічну безпеку продукту. Здійснено впровадження запропонованої технології зберігання у виробництво, наводяться дані про економічну ефективність. В другій частині досліджень розроблені комплексні антиоксиданти біогенного походження для післязбиральної обробки яблук при тривалому зберіганні. Досліджено вплив антиоксидантів на товарну якість плодів, ураженість фізіологічними і мікробіологічними захворюваннями, інтенсивність обмінних процесів, зберігання плодами антиокисного комплексу при тривалому зберіганні. Розроблено і затверджена «Технологічна інструкція з тривалого зберігання яблук із застосуванням антиоксидантів», що впроваджена в дослідному господарстві «Мелітопольське».В третій частині досліджень вивчений вплив післязбиральної обробки комплексними препаратами біоантиоксидантів на зміни біохімічних показників плодів груші під час тривалого зберігання. Під час опитів досліджувався вплив двох різних способів обробки (обприскування та занурення) плодів перед закладанням їх на зберігання на вихід товарної продукції. Було виявлено та математично обґрунтовано, що на вихід товарної продукції істотний вплив має сам фактор обробки плодів антиоксидантами, а спосіб обробки їх не має істотного впливу. Для зберігання плодів черешні у електроіонізованому повітряному середовищі з перевагою у ньому негативних іонів: - визначені оптимальні параметри іонізації повітря електричним струмом коронного розряду; - встановлено строки зберігання плодів, які дозволяють отримувати продукцію з мінімальними втратами і високими органолептичними й біохімічними показниками; - запропонована математична модель, що дозволяє прогнозувати вихід плодів першого товарного ґатунку у залежності від параметрів електроіонізації повітряного середовища зберігання; - запропоновано математичні моделі виявлених закономірностей, які дозволяють з високою точністю прогнозувати вміст біохімічних речовин у плодах черешні на будь-яких етапах зберігання. Застосування повітря, іонізованого електричним струмом напругою 15000 В при експозиції 5 хвилин при зберіганні плодів черешні, дозволило отримати 97,24% продукції першого товарного ґатунку при максимальному збереженні її смакових якостей.В четвертій частині – наведені результати впровадження та виробничих випробувань нових технологій зберігання плодів у виробництві.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9243
Appears in Collections:Звіти з НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Звіт ХТГРС 2008.pdf1.16 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.