Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/8726
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСердюк, Марина Єгорівна-
dc.contributor.authorСердюк, Марина Егоровна-
dc.contributor.authorSerdyuk, Maryna-
dc.contributor.authorКюрчева, Людмила Миколаївна-
dc.contributor.authorКюрчева, Людмила Николаевна-
dc.contributor.authorKiurcheva, Liudmyla-
dc.contributor.authorАндрущенко, Микола Васильович-
dc.contributor.authorАндрущенко, Николай Васильевич-
dc.contributor.authorAndrushchenko, Mykola-
dc.contributor.authorЖукова, Валентина Федорівна-
dc.contributor.authorЖукова, Валентина Федоровна-
dc.contributor.authorZhukova, Valentyna-
dc.date.accessioned2019-12-05T07:51:11Z-
dc.date.available2019-12-05T07:51:11Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/8726-
dc.description.abstractUK: Дослідження присвячені вивченню та науковому обґрунтуванню впливу розчинів нанометалів на інтенсивність окисно-відновних процесів у плодах груші протягом тривалого зберігання. В результаті досліджень встановлено, що обробка розчинами нанометалів сприяла стабілізації інтенсивності дихання плодів на рівні 20 мг СО2 кг/год протягом всього періоду зберігання. Незначне підвищення інтенсивності дихання (у 1,3 рази) було зафіксовано на 180 добу зберігання плодів груші сорту Киргизька зимова за обробки 60 відсотковим розчином нанометалів (варіант1). Поряд з цим, у плодах контрольного варіанту спостерігалося клімактеричне зростання дихання на 90…120 добу зберігання. Визначено, що середні втрати титрованих кислот у плодах контрольних варіантів становили 70 %, а цукрів 58% від початкового значення. Обробка плодів розчинами нанометалів зменшувала середній рівень втрат титрованих кислот протягом періоду зберігання в середньому на 23%, загального цукру на 6%, сахарози – на 8%. Показано, що післязбиральна обробка розчинами нанометалів сприяла формуванню більш гармонійного смаку плодів груші різних помологічних сортів протягом періоду зберіганню. RU: Исследования посвящены изучению и научному обоснованию влияния растворов нанометаллов на интенсивность окислительно-восстановительных процессов в плодах груши течение длительного хранения. В результате исследований установлено, что обработка растворами нанометаллов способствовала стабилизации интенсивности дыхания плодов на уровне 20 мг СО2 кг/ч в течение всего периода хранения. Незначительное повышение интенсивности дыхания (в 1,3 раза) было зафиксировано на 180 сутки хранения плодов груши сорта Киргизская зимняя при обработке 60 процентным раствором нанометаллов (вариант 1). Наряду с этим, в плодах контрольного варианта наблюдался климактерический подъём дыхания на 90 ... 120 сутки хранения. Определено, что средние потери титруемых кислот в плодах контрольных вариантов составляли 70%, а сахаров 58% от начального значения. Обработка плодов растворами нанометаллов уменьшала средний уровень потерь титруемых кислот в течение периода хранения в среднем на 23%, а общего сахара на 6%, сахарозы - на 8%. Показано, что послеуборочная обработка растворами нанометаллов способствовала формированию более гармоничного вкуса плодов груши разных помологических сортов в период хранения. EN: Researches are devoted to the study and scientific substantiation of the influence of solutions of nanometals on the intensity of oxidative-reduction processes in the fruit of the pear during the long-term storage. To store fruits, pears were harvested when the ergonomic degree of ripeness reached, typical in shape and color. Inspection, sorting and calibration of the fruit were carried out prior to storage. The treatment of products with solutions of nanometals was carried out in the preparatory compartment of the storage with forced cooling. The fruits were loaded into baths with working solutions of nanometals. After drying, the fruits were packed in containers. At the same time, the pears were arranged diagonally, guiding the fistula in the intervals between the fruits of the next row. Treatment options: control - fruit pears without processing; option 1: 60% nanometal solution which consists of Ag and Mg; Option 2: 1 percent solution of nanometals which consists of Ag and Mg. In addition to nanometals, glycerol, propylene glycol and water were included in the working solutions. Pear fruit storage was carried out in a refrigerating chamber at a temperature of 0 ± 2 ° С, relative humidity of 95%. As a result of the research, it was found that treatment with nanometal solutions contributed to stabilizing the intensity of the respiration of the fruits at a level of 20 mg СО2 kg / h during the whole period of storage. A slight increase in the intensity of respiration (1.3 times) was recorded for 180 days of storage of pears of the Kyrgyz winter variety when treated with 60% nanometal (option 1). Along with this, in the fetuses of the control variant, the climacteric growth of respiration was observed for 90 ... 120 days of storage. It was determined that the average loss of titratable acids in fruits of control variants was 70%, and sugars were 58% of the initial value. Fruit treatment with nanometal solutions reduced the average loss of titratable acids by 23% on average during the storage period, and by 6% in total sugars and sucrose by 8%. In this case, within the same grade, the specified level of loss was almost the same and did not change statistically depending on the variant of processing. It was shown that post-harvest treatment with nanometal solutions contributed to the formation of a more harmonious taste of the pears of different pomological varieties during storage.uk
dc.language.isoukuk
dc.relation.ispartofseriesНауковий вісник ТДАТУ;Вип. 9, т. 1-
dc.subjectплоди грушіuk
dc.subjectінтенсивність диханняuk
dc.subjectтитрована кислотністьuk
dc.subjectцукриuk
dc.subjectцукрово-кислотний індексuk
dc.subjectсмакuk
dc.subjectзберіганняuk
dc.subjectплоды грушиuk
dc.subjectинтенсивность дыханияuk
dc.subjectтитруемая кислотностьuk
dc.subjectсахарuk
dc.subjectсахаро-кислотный индексuk
dc.subjectвкусuk
dc.subjectхранениеuk
dc.subjectpear fruitsuk
dc.subjectrespiration rateuk
dc.subjecttitratable acidityuk
dc.subjectsugarsuk
dc.subjectsugar-acid indexuk
dc.subjecttasteuk
dc.subjectstorageuk
dc.titleВплив розчинів нанометалів на інтенсивність окисно-відновних процесів при зберіганні плодів грушіuk
dc.title.alternativeВлияние растворов нанометаллов на интенсивность окислительно-восстановительных процессов при хранении плодов грушиuk
dc.title.alternativeInfluence of nanometal solutions on the intensity of oxidation-reduction processes in the storage of pear fruituk
dc.typeArticleuk
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
document (24).pdf723.03 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.