Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/6049
Title: Порівняння традиційних систем опалення з локальним інфрачервоним опаленням в системі локального обігріву споруд на свинарських фермах
Other Titles: Comparison of traditional systems heating with local infrared heating in the system of local heating of constructions on pig breedings farms
Authors: Болтянська, Наталя Іванівна
Болтянская, Наталья Ивановна
Boltіanska, Natalia
Болтянський, Олег Володимирович
Болтянский, Олег Владимирович
Boltianskyi, Oleh
Keywords: енергозбереження;параметри мікроклімату;ферма;обігрів;інфрачервоне опалення
Issue Date: 2018
Publisher: ТДАТУ
Series/Report no.: Праці Таврійського державного агротехнологічного університету;Вип. 18, т. 2 (С. 216-224)
Abstract: UK: Низька ефективність використання енергетичних ресурсів особливо в електротехнологічних комплексах по забезпеченню мікроклімату в спорудах АПКобумовлює пошук шляхів удосконалення існуючих і розробку нових прогресивних електротехнологій та засобів реалізації. Одним із варіантів рішення цієї проблеми є застосування інфрачервоних випромінювачів. У статті проведено порівняльний аналіз традиційних систем опалення з локальним інфрачервоним опаленням в системі локального обігріву споруд на свинарських фермах. Встановлено, що система ІЧ опалення має низку переваг порівняно з традиційними системами: температура повітря нижче за рахунок ефекту обігріву лише поверхонь ІЧ променями, а не об’єму повітря, при якому кількість витраченої енергії менше, ніж при обігріві всього об’єму приміщення; зменшується рух повітря і пилу, що утворяться при різних технологічних процесах, за рахунок чого поліпшуються умови комфортності в спорудах АПК; теплова енергія направляється безпосередньо в технологічно–активну зону, в якій знаходяться біологічні об’єкти, томуповерхнями з найвищою температурою є підлога й технологічне устаткування; система ІЧ опалення вимагає меншого часу для приведення її в робочий режим, за рахунок цього експлуатаційні витрати нижче, ніж для традиційної опалювальної системи; відпадає необхідність будівництва котелень і прокладання тепломереж; відсутність постійного обслуговуючого персоналу; мінімальні втрати тепла; виключається замерзання опалювальної системи (відсутність води). Доведено, що за всіма показниками системи інфрачервоного опалення є найбільш перспективним способом рішення проблеми ефективного обігріву сільськогосподарських підприємств. Але для вирішення даної проблеми необхідно провести дослідження з метою розробки математичної моделі, яка дозволить узгодити параметри інфрачервоного нагрівача з відповідними параметрами біологічного об’єкта, в залежності від способу утримання, породи, віку та факторів навколишнього середовища. RU: Низкая эффективность использования энергетических ресурсов особенно в электротехнологических комплексах по обеспечению микроклимата в сооружениях АПК обусловливает поиск путей совершенствования существующих и разработку новых прогрессивных электротехнологий и средств реализации. Одним из вариантов решения этой проблемы является применение инфракрасных излучателей. В статье проведен сравнительный анализ традиционных систем отопления с локальным инфракрасным отоплением в системе локального обогрева сооружений на свиноводческих фермах. Установлено, что система ИК отопления имеет ряд преимуществ по сравнению с традиционными системами: температура воздуха ниже за счет эффекта обогрева только поверхностей ИК лучами, а не объема воздуха, при котором количество затраченной энергии меньше, чем при обогреве всего объема помещения; уменьшается движение воздуха и пыли, образующихся при различных технологических процессах, за счет чего улучшаются условия комфортности в сооружениях АПК; тепловая энергия направляется непосредственно в технологически активную зону, в которой находятся биологические объекты, так поверхностями с высокой температурой является пол и технологическое оборудование; система ИК отопления требует меньшего времени для приведения ее в рабочий режим, за счет этого эксплуатационные расходы ниже, чем для традиционной отопительной системы; отпадает необходимость строительства котельных и прокладки теплосетей; отсутствие постоянного обслуживающего персонала; минимальные потери тепла; исключается замерзания отопительной системы (отсутствие воды). Доказано, что по всем показателям системы инфракрасного отопления является наиболее перспективным способом решения проблемы эффективного обогрева сельскохозяйственных предприятий. Но для решения данной проблемы необходимо провести исследования с целью разработки математической модели, которая позволит согласовать параметры инфракрасного нагревателя с соответствующими параметрами биологического объекта, в зависимости от способа содержания, породы, возраста и факторов окружающей среды. EN: Low efficiency of use of energy resources, especially in the electrotechnical complexes to ensure the microclimate in the buildings of the agroindustrial complex, determines the search for ways to improve the existing ones and the development of new advanced electrotechnologies and means of implementation. One of the solutions to this problem is the use of infrared emitters. The article presents a comparative analysis of traditional heating systems with local infrared heating in the system of local heating of buildings on pig farms. It has been established that the infrared heating system has a number of advantages compared to traditional systems: the air temperature is lower due to the effect of heating only surfaces by infrared rays, and not the air volume, in which the amount of energy expended is lower than when heating the entire volume of the room; the movement of air and dust generated during various technological processes is reduced, thereby improving the comfort conditions in the AIC facilities; thermal energy is directed directly to the technologically active zone in which there are biological objects, so the floor and the process equipment are surfaces with high temperature; IR heating system requires less timeт to bring it into operation, due to this, operating costs are lower than for traditional heating systems; there is no need for construction of boiler rooms and laying of heating networks; lack of permanent staff; minimal heat loss; freezing of the heating system (lack of water) is excluded. It is proved that in all respects infrared heating systems are the most promising way to solve the problem of efficient heating of agricultural enterprises. But to solve this problem, it is necessary to conduct research in order to develop a mathematical model that will allow the parameters of an infrared heater to be matched with the corresponding parameters of a biological object, depending on the method of keeping, breed, age and environmental factors.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/6049
Appears in Collections:кафедра Технічний сервіс та системи в АПК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Болтянська 219-227.pdf751.38 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.