Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4820
Title: Структурно-механические свойства мезги семян масличных культур
Other Titles: Structurally-mechanical properties to fry reduction seeds of olive cultures
Authors: Дидур, Владимир Аксентьевич
Дідур, Володимир Аксентійович
Didur, Volodymyr
Ткаченко, В. А.
Ткаченко, А. В.
Дидур, В. В.
Верещага, А. Л.
Keywords: консолидация;мезга;масличные культуры;шнековый пресс;ползучесть;реология;гелевая фаза;растительное масло;consolidation;to fru reduction seeds;olive cultures;the screw a press;creep;reologish;helium a phase;vegetable oil
Issue Date: 2017
Publisher: ОЛДІ-ПЛЮС
Series/Report no.: Вісник Українського відділення Міжнародної академії аграрної освіти;Вип. 5 (С. 7-25)
Abstract: RU: Разработана теория процесса консолидации мезги семян масличных культур в шнековых прессах. Расчётная модель мезги представлена как двухфазная система. «Скелетом» является гелевая гидрофильная фаза – грубодисперсный гелевый порошок, сложный по химическому составу, обладающий гидрофильными свойствами. Жидкая гидрофильная фаза – масло с растворенными в нём веществами, находящимися на широко развитой внутренней и внешней поверхности частиц.Принимаемая в данной работе расчётная модель двухфазной мезги основывается на следующих условиях А, В, С. А. Реологические уравнения состояния каждой фазы мезги. В. Характер взаимодействия отдельных фаз мезги. С. Изменение соотношения фаз мезги в единице объёма в процессе консолидации. Деформирование во времени двухфазной мезги включает два процесса, протекающих одновременно. Первый процесс объёмного изменения во времени гелевой фазы, происходящий в результате деформирования вязких связей между частицами гелевой фазы. Второй, протекающий параллельно, – процесс перемещения фаз мезги относительно друг друга. Для изучения механизма процесса консолидации двухфазной мезги рекомендованы реологические модели идеальных тел и методика составления сложных реологических моделей. Сложные модели, составленные из двух и более идеальных тел, соединённые последовательно или параллельно. Как прототип модели мезги выбрано тесто. Рассматриваемая модель состоит из четырёх элементов: двух элементов тела Максвелла и двух элементов тела Кельвина. EN: The theory of process of consolidation to fru reduction seeds of olive cultures in screw press is developed. The settlement model to fru reduction seeds is presented as diphasic system. "Skeleton" is helium waterabsorb the phase - grossdisperse helium a powder, difficult on a chemical compound, possessing waterabsorb properties. Liquid waterabsorb a phase - oil with the substances dissolved in it which are on widely developed internal and external surface of particles. The settlement model accepted in given work diphasic to fru reduction seeds is based with the following provisions A, B, C. A. Reologicheskie of the equation of a condition of each phase мезги. B. Harakter of interaction of separate phases to fru reduction seeds. C. Izmenenie of a parity of phases мезги in unit of volume in the course of consolidation Deformation in time diphasic to fru reduction seeds includes two processes, proceeding simultaneously. One - process volume change in time gel the phases, occurring as a result of deformation of viscous communications between particles gel phases. The second, proceeding in parallel, - process of moving of phases to fru reduction seeds rather each other. For studying of the mechanism of process of consolidation diphasic мезги are recommended reologish to model of ideal bodies and a technique of drawing up difficult reologish models. The difficult models made of two and more ideal bodies, connected consistently or in parallel. As a model prototype to fru reduction seeds the dough is chosen. The technique of drawing up of elastic-elastic and plastic deformations of shift of the test is disassembled. The considered model consists of four elements: two elements of body Maksvell and two elements of a body of Calvin.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4820
Appears in Collections:кафедра Технічний сервіс та системи в АПК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ilovepdf_com-7-25.pdf703.68 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.