Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3524
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСердюк, Марина Єгорівна-
dc.contributor.authorСердюк, Марина Егоровна-
dc.contributor.authorSerdyuk, Maryna-
dc.contributor.authorБайбєрова, Світлана Сергіївна-
dc.contributor.authorБайберова, Светлана Сергеевна-
dc.contributor.authorBaiberova, Svitlana-
dc.contributor.authorГапріндашвілі, Нона Арчилівна-
dc.contributor.authorГаприндашвили, Нона Арчиловна-
dc.contributor.authorGaprindashvili, Nona-
dc.contributor.authorСухаренко, Олена Іванівна-
dc.contributor.authorСухаренко, Елена Ивановна-
dc.contributor.authorSukharenko, Olena-
dc.date.accessioned2018-05-30T12:02:26Z-
dc.date.available2018-05-30T12:02:26Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3524-
dc.description.abstractUk: Дослідження присвячені пошуку нових ефективних антиоксидантних композицій для обробки плодів перед зберіганням. Проведеними дослідженнями встановлено, що обробка антиоксидантними композиціями сприяє підвищенню виходу стандартної продукції на 4…10%, зменшенню кількості технічного браку та абсолютного відходу в 1,2…17,5 рази при подовженні терміну зберігання в середньому на 13…70 діб залежно від варіанту обробки, виду та сорту плодів. Найбільший позитивний ефект зафіксований при обробці антиоксидантною композицією на основі іонолу, диметилсульфоксиду та лецитину. En: Researches are dedicated to the search of new effective antioxidant compositions for processing fruits before . The purpose of the research was in the scientific substantiation of the affects of the antioxidant composition on the exit of standard fruits after refrigeration storage. Fruits of apple varieties dared, Golden Delicious, Reinette Simirenko, flora, fruits pear varieties Conference, Victor, cure, Izyuminka of Crimea and plum fruit varieties cornflower, Stanley Uhorka Italian were selected for researches. The processing with antioxidant compositions was made in storage by imprisoning them into the working solution prepaired in advance. Processing time - 10 seconds. The fruits were dried with the help of aeration. Variants of the processing: K – control, which was taken by the fruit, processed by water; Variant 1 - AKM - complex composition which contains a mixture dimetilsulfoskid, butilhidroksitoluol (ionol) of Polyethylene glycol; Varient 2 - AKRL - a mixture of ascorbic acid, rutin that lecithin; Variant 3 -DL - a mixture of dimetilsulfoskid, ionol of lecithin. The storage was done in plastic boxes 15 kg of fruit each. Storage temperature 0 ± 1 ° C, humidity 95%. Conducted studies found that processing with antioxidant composition promotes the rise of the output of standard products by 4 ... 10%, and the decrease of technical spoilageandthe absolute living by1,2....17,5 times in case when extending the shelf life in average of 13 ... 70 days depending on processing options, the sort and type of fruits. The largest positive effect was recorded during the processing of antioxidant composition on the basis of ionol dimethylsulfoxide while lecithin. Keywords: standard products; organoleptic evaluation; ionol; dimethylsulfoxide; lecithin; ascorbic acid; rutin. Ru: Исследования посвящены поиску новых эффективных антиоксидантных композиций для обработки плодов. перед хранением. Проведенными исследованиями установлено, что обработка антиоксидантными композициями способствует повышению выхода стандартной продукции на 4 ... 10%, уменьшению количества технического брака и абсолютного ухода в 1,2 ... 17,5 раза при продлении срока хранения в среднем на 13 ... 70 суток в зависимости от варианта отделки , вида и сорта плодов. Наибольший положительный эффект наблюдался при обработке антиоксидантным композицией на основе ионола, диметилсульфоксида и лецитина.uk
dc.language.isoukuk
dc.relation.ispartofseriesВісник національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»: збірник наукових праць;Вип. 23 (1245)-
dc.subjectстандартна продукціяuk
dc.subjectорганолептична оцінкаuk
dc.subjectіонолuk
dc.subjectдиметилсульфоксидuk
dc.subjectлецитинuk
dc.subjectаскорбінова кислотаuk
dc.subjectрутинuk
dc.subjectstandard productsuk
dc.subjectorganoleptic evaluationuk
dc.subjectionoluk
dc.subjectdimethylsulfoxideuk
dc.subjectlecithinuk
dc.subjectascorbic aciduk
dc.subjectrutinuk
dc.subjectстандартная продукцияuk
dc.subjectорганолептическая оценкаuk
dc.subjectионолuk
dc.subjectдиметилсульфоксидuk
dc.subjectлецитинuk
dc.titleВплив обробки антиоксидантними композиціями на вихід стандартної плодової продукції після холодильного зберіганняuk
dc.title.alternativeThe effect of treatment with antioxidant compositionon on the number of standard fruits after the coid storageuk
dc.title.alternativeВлияние обработки антиоксидантными композициями на выход стандартной плодовой продукции после холодильного храненияuk
dc.typeWorking Paperuk
Appears in Collections:Кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.pdf335.9 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.