Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18494
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПрісс, Олеся Петрівна-
dc.contributor.authorСамойчук, Кирило Олегович-
dc.contributor.authorКюрчев, Сергій Володимирович-
dc.contributor.authorПаляничка, Надія Олександрівна-
dc.contributor.authorФучаджи, Наталя Олександрівна-
dc.contributor.authorЖуравель, Дмитро Павлович-
dc.contributor.authorКовальов, Олександр Олександрович-
dc.contributor.authorЧервоткіна, Олександра Олександрівна-
dc.contributor.authorГанзін, В. Ю.-
dc.contributor.authorЛомейко, Олександр Петрович-
dc.contributor.authorВ’юник, Ольга Володимирівна-
dc.contributor.authorСамохвал, Віталій Анатолійович-
dc.contributor.authorКрєстов, Всеволод Геннадійович-
dc.date.accessioned2025-03-13T18:01:54Z-
dc.date.available2025-03-13T18:01:54Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЗВІТ про науково-дослідну роботу Підвищення ефективності технологічних процесів і обладнання харчових виробництв і переробки сільськогосподарської продукції (проміжний) / Прісс О.П., дир. НДІ АТЕ; Самойчук К. О., керівник НДР; виконавці: С. В. Кюрчев, Н. О. Паляничка, Н. О. Фучаджи, Д. П. Журавель, О. О. Ковальов, О. О. Червоткіна, В. Ю. Ганзін, О. П. Ломейко, О. В. В’юник, В. А. Самохвал, В. Г. Крєстов. – Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. – 91 с. (№ держреєстрації 0121U110201)uk
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18494-
dc.description.abstractДослідження гомогенізації в сучасних конструкціях, які забезпечують високу енергоефективність диспергування характеризується складністю візуального спостереження за їх деформацією та подальшим руйнуванням. Результати останніх досліджень дозволяють виділити в якості основного чинника, що спричинює деформацію та руйнування жирових кульок критерій Вебера. Його значення зростає при збільшенні швидкості ковзання жирових кульок відносно молочної плазми. Відтак створення енергоефективних конструкцій гомогенізаторів має ґрунтуватись на створенні максимальної різниці між швидкостями руху знежиреного молока та вершків. Одночасно зі створенням сприятливих умов для руйнування жирових кульок при цьому використовується принцип роздільної подачі вершків, що дозволяє знизити енергетичні витрати процесу на 40–60%. Диспергування жирової емульсії шляхом гомогенізації є одним із най-важливіших технологічних процесів в лінії переробки молока та виробництва молочної продукції. Від якості гомогенізації напряму залежать харчова цінність молока та продуктів його переробки, смакові властивості та засвоюваність його організмом людини. Тож до гомогенізаторів, які використовуються на підприємствах висуваються підвищені вимоги щодо якості кінцевого продукту. Окрім якості важливу роль в підборі обладнання відіграє показник питомих затрат енергії на процес. Технологічне призначення перемішування рідин різноманітне. Цей процес застосовують у харчовій промисловості для інтенсифікації хімічних, теплових і масообмінних процесів, а також для приготування емульсій, суспензій та розчинів. При виготовленні безалкогольних напоїв одним з основних процесів є перемішування купажного сиропу або концентрату з підготовленою водою, тобто перемішування рідких компонентів. Аналіз останніх досліджень і публікацій у світі свідчить, що технологія вакуумного охолодження сільськогосподарської продукції є надзвичайно швидким методом випарного охолодження, висока ефективність якого досягається за рахунок скорочення часу технологічного процесу. Теплота з продукту видаляється завдяки випаровуванню певної кількості води безпосередньо з середини продукту під зниженим тиском. Швидкість та ефективність є головними особливостями вакуумного охолодження, які важко досягнути традиційними методами охолодження. Комбіноване використання метода вакуумного охолодження та холодильного зберігання дозволяє значно розши-рити термін зберігання швидкопсувної рослинної продукції. Для того щоб зберегти ягоди в презентабельному, з погляду споживача, вигляді, необхідно створити оптимальні умови зберігання ягід, за яких припиняться або сильно сповільняться процеси гниття і псування. Тому, щоб створити правильні умови для зберігання ягідної продукції, необхідно застосовувати відповідну технологію. Інакше кажучи, десь можна обійтися просто приміщенням з хорошою професійною вентиляцією, а десь потрібна холодильна камера з регульованою атмосферою і системою мікробіологічного знезараження. На сьогоднішній день при постійному здороженню енергоносіїв, виготовлення паливних брикетів є дуже перспективне направлення, яке стрімко розвивається в багатьох країнах. Так як Україна є аграрною країною з досить непогано розвинутим сільським господарством та вирощує в великих обсягах такі рослин як соняшник, соя, рапс, льон та коріандр що гарно підходять для виготовлення паливних брикетів, так як мають вміст олій, який забезпечує ви-соку тепловіддачу при згоранні. Найбільш підходять для переробки даної сировини шнекові прес – екструдери, так як їх конструкція дає можливість з регульованим відсотком, віджимати технічні олії під час виготовлення брикету та забезпечувати доволі гарні показники по якості готової продукції. Проблема вдосконалення лущильного обладнання і створення комплексних технологічних ліній малої потужності набуває для України великого народногосподарського значення та актуальності, оскільки сучасні способи й технологічні засоби відокремлення оболонок зерна у сільськогосподарському виробництві є недостатньо ефективними і потребують подальшого дослідження та вдосконалення. Проведено дослідження роботи лущильного пристрою ударної дії, конструкція якого дозволяє вилучити операцію поперед-нього сортування на фракції та скоротити кількість пропусків гречки. Підвищити ж ефективність процесу післязбиральної обробки рицини в кожній технологічній операції можна шляхом застосування в такій технології спеціальних машин з обов’язковим врахуванням фізико-механічних властивостей компонентів рицини. Підвищення якості процесів обрушення та сепарації при переробці насіння рицини на касторову олію по-перше, збільшує пропускну здатність переробного обладнання, по-друге, поліпшує якість розмелу на вальцьових верстатах, що сприяє зниженню олійності макухи та, отже, зменшення втрат олії у виробництві, по-третє, поліпшує якість жмиху й олії, крім того, лузга рицини може бути використана як тверде біопаливо.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЗапоріжжя : 2024uk
dc.subjectсировинаuk
dc.subjectтехнологіяuk
dc.subjectбрикетуванняuk
dc.subjectпресuk
dc.subjectтемператураuk
dc.subjectщільністьuk
dc.subjectгомогенізаціяuk
dc.subjectімпульсний гомогенізаторuk
dc.subjectдиспергування емульсійuk
dc.subjectмолокоuk
dc.subjectякістьuk
dc.subjectенергозатратиuk
dc.subjectтехнологічна лініяuk
dc.subjectжирова емульсіяuk
dc.subjectступінь гомогенізаціїuk
dc.subjectенергоємність процесу лущенняuk
dc.subjectкоефіцієнт цілісності ядраuk
dc.subjectкоефіцієнт лущенняuk
dc.subjectефективність лущенняuk
dc.subjectлущильний пристрій ударної діїuk
dc.subjectпресуванняuk
dc.subjectнасіння рициниuk
dc.subjectстиснення мезги рицини для шнекових пресівuk
dc.subjectпульсаційнийuk
dc.subjectкратність обробкиuk
dc.subjectпоршеньuk
dc.subjectамплітудаuk
dc.subjectштокuk
dc.subjectзнежирене молокоuk
dc.subjectдиспергуванняuk
dc.subjectвершкиuk
dc.subjectгрануляціяuk
dc.subjectвідходи сокового виробництваuk
dc.subjectкоефіціент тертяuk
dc.subjectкоефіент спокоюuk
dc.subjectвакуумне охолодженняuk
dc.subjectплоди черешніuk
dc.subjectвакуумний охолоджувачuk
dc.subjectоптимальні параметри і режими роботиuk
dc.subjectтискuk
dc.subjectшвидкість охолодженняuk
dc.subjectвтрата вагиuk
dc.subjectрівномірність охолодженняuk
dc.subjectкороткострокове зберіганняuk
dc.subjectтермодинамікаuk
dc.subjectекспериментальні дослідженняuk
dc.subjectзмішуванняuk
dc.subjectпротитечійно-струминний змішувачuk
dc.subjectпараметриuk
dc.subjectвідстань між форсункамиuk
dc.titleЗВІТ про науково-дослідну роботу Підвищення ефективності технологічних процесів і обладнання харчових виробництв і переробки сільськогосподарської продукції (проміжний)uk
dc.typeOtheruk
local.identifier.udc637.2uk
Appears in Collections:Звіти з НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_zvit_NDI_ATE_Samoichuk.pdf2.72 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.