Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18258
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБандура, Ірина Іванівна-
dc.contributor.authorКулик, Аліна Степанівна-
dc.contributor.authorХареба, О.В.-
dc.contributor.authorХареба, В.В.-
dc.contributor.authorЦизь, О. М.-
dc.contributor.authorЧаусов, Сергій Володимирович-
dc.contributor.authorМакогон, С.В-
dc.contributor.authorBandyra, Iryna-
dc.contributor.authorKulik, Alina-
dc.contributor.authorChausov, Sergiy-
dc.date.accessioned2024-12-28T20:08:13Z-
dc.date.available2024-12-28T20:08:13Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationВплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGE / Бандура І. І., Кулик А. С.,… Чаусов С. В... Вісник аграрної науки, 2021, №2 (815). С.11-18. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202102-02uk
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18258-
dc.description.abstractЗ’ясувати вплив субстратних композицій з сільськогосподарських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) на морфологічні харак- теристики зростків та окремих плодових тіл P. citrinopileatus, а також на біо- хімічні показники грибної сировини. Методи. Емпіричного аналізу і синтезу, розрахунково-аналітичні, статистичні. Результати. За рахунок змішування рослинних матеріалів у вирахуваній пропорції вдалося досягти бажаного співвідношення органогенних елементів (C/N), але різна структурна будова складників зумовила істотну різницю між показниками вологості та щіль- ності отриманих субстратів. Визначено, що склад виготовлених субстратів не мав статистично доведеного впливу на основні технологічні характерис- тики зростків: масу, розміри та загальну кількість плодових тіл у зростках (р>0,05), тоді як морфологічні ознаки окремих плодових тіл істотно різнилися. Статистично доведеної залежності біохімічного складу плодових тіл від зміни компонентів рослинних залишків у формулі субстрату не виявлено, але за U-тестом порівнянням середніх доведено збільшення протеїнів у сухій речовині до 32,07 ± 0,27% за умов використання субстрату №3, що на 8% вище, ніж у плодових тілах, отриманих з субстрату №1. Висновки. Визначено можливість використання доступних місцевих сільськогосподар- ських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) для культивування гриба P. citrinopileatus, цінного їстівного виду з доведеними оздоровчими властивостями. Проаналізовано технологічні характеристики зростків, що дає можливість розрахувати розміри пакувальної тари для зменшення механічних пошкоджень грибів у процесі фасування. Статистично дове- дено вплив складу субстрату на морфологічні ознаки та біохімічний склад плодових тіл. Виявлено позитивну кореляцію між вмістом зольних речовин у субстраті та в отриманих плодових тілах.uk
dc.language.isoukuk
dc.subjectгрибівництвоuk
dc.subjectглива золотаuk
dc.subjectплодові тілаuk
dc.subjectзросткиuk
dc.subjectхімічний складuk
dc.titleВплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGERuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.doidoi.org/10.31073/agrovisnyk202102-02uk
local.identifier.udcУДК 635.82uk
Appears in Collections:Кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ua_2021_Bandyra, Iryna.pdf795.91 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.