Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18258
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Бандура, Ірина Іванівна | - |
dc.contributor.author | Кулик, Аліна Степанівна | - |
dc.contributor.author | Хареба, О.В. | - |
dc.contributor.author | Хареба, В.В. | - |
dc.contributor.author | Цизь, О. М. | - |
dc.contributor.author | Чаусов, Сергій Володимирович | - |
dc.contributor.author | Макогон, С.В | - |
dc.contributor.author | Bandyra, Iryna | - |
dc.contributor.author | Kulik, Alina | - |
dc.contributor.author | Chausov, Sergiy | - |
dc.date.accessioned | 2024-12-28T20:08:13Z | - |
dc.date.available | 2024-12-28T20:08:13Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGE / Бандура І. І., Кулик А. С.,… Чаусов С. В... Вісник аграрної науки, 2021, №2 (815). С.11-18. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202102-02 | uk |
dc.identifier.uri | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18258 | - |
dc.description.abstract | З’ясувати вплив субстратних композицій з сільськогосподарських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) на морфологічні харак- теристики зростків та окремих плодових тіл P. citrinopileatus, а також на біо- хімічні показники грибної сировини. Методи. Емпіричного аналізу і синтезу, розрахунково-аналітичні, статистичні. Результати. За рахунок змішування рослинних матеріалів у вирахуваній пропорції вдалося досягти бажаного співвідношення органогенних елементів (C/N), але різна структурна будова складників зумовила істотну різницю між показниками вологості та щіль- ності отриманих субстратів. Визначено, що склад виготовлених субстратів не мав статистично доведеного впливу на основні технологічні характерис- тики зростків: масу, розміри та загальну кількість плодових тіл у зростках (р>0,05), тоді як морфологічні ознаки окремих плодових тіл істотно різнилися. Статистично доведеної залежності біохімічного складу плодових тіл від зміни компонентів рослинних залишків у формулі субстрату не виявлено, але за U-тестом порівнянням середніх доведено збільшення протеїнів у сухій речовині до 32,07 ± 0,27% за умов використання субстрату №3, що на 8% вище, ніж у плодових тілах, отриманих з субстрату №1. Висновки. Визначено можливість використання доступних місцевих сільськогосподар- ських залишків (соломи ячменю та лушпиння соняшнику) для культивування гриба P. citrinopileatus, цінного їстівного виду з доведеними оздоровчими властивостями. Проаналізовано технологічні характеристики зростків, що дає можливість розрахувати розміри пакувальної тари для зменшення механічних пошкоджень грибів у процесі фасування. Статистично дове- дено вплив складу субстрату на морфологічні ознаки та біохімічний склад плодових тіл. Виявлено позитивну кореляцію між вмістом зольних речовин у субстраті та в отриманих плодових тілах. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.subject | грибівництво | uk |
dc.subject | глива золота | uk |
dc.subject | плодові тіла | uk |
dc.subject | зростки | uk |
dc.subject | хімічний склад | uk |
dc.title | Вплив складу субстратів на морфологічні та біохімічні показники PLEUROTUS CITRINOPILEATUS SINGER | uk |
dc.type | Article | uk |
local.identifier.doi | doi.org/10.31073/agrovisnyk202102-02 | uk |
local.identifier.udc | УДК 635.82 | uk |
Appears in Collections: | Кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ua_2021_Bandyra, Iryna.pdf | 795.91 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Show simple item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.