Формування середньої маси плодів яблуні за дії мінеральних добрив
Вантажиться...
Дата
Автори
Машківський, Віктор
Іванова, Ірина Євгенівна
Кривонос, Ірина Анатоліївна
Mashkivskyi, Viktor
Ivanova, Iryna
Kryvonos, Iryna
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
ORCID
Видавець
Запоріжжя : ТДАТУ
Анотація
UA: Яблуня серед плодових культур в Україні є культурою-лідером по
займаній площі насаджень, показникам врожаю та затребуваності плодів у
свіжому вигляді на ринку країни та за її межами. Це обумовлено унікальною
адаптивною спроможністю культури, розмаїттям її господарсько цінних ознак,
традиціями населення, дієтичними та лікувально-профілактичними якостями
плодів. Відповідно до Державної програми відродження галузі садівництва
заплановано збільшити площі інтенсивних садів за рахунок насичення їх сортами,
які забезпечують вирощування конкурентоспроможної продукції для споживача.
Інтенсифікація вирощування культури, яка базується на підборі сортів,
підщеп, оптимізації агротехнічних заходів й, зокрема, удобрення в конкретних
грунтово-кліматичних умовах є актуальним питанням сьогодення. Метою
досліджень було – розробити систему удобрення дослідженого сортименту
яблуні, яка б забезпечила оптимальні показники якості плодів досліджуваної
культури. В ході досліджень було виявлено формування маси плодів в залежності
від рівнів удобрення.
Досліджувані сорти відрізнялися розмірами. Найбільша їх середня маса
відзначена у сорті «Голден Делішес» (154г) і найменша у – «Флоріна» (105г).
Застосування мінеральних добрив сприяло збільшенню маси яблук сортів
«Айдаред» та «Голден Делішес». EN: Among fruit crops in Ukraine, apple is the leading crop in terms of planted area,
yield and demand for fresh fruit in the country and abroad. This is due to the unique
adaptive capacity of the crop, the diversity of its economically valuable traits, the
traditions of the population, and the dietary and therapeutic and prophylactic qualities of
the fruit. Fruits of pome and stone fruit crops contain a complex of vitamins, easily
digestible carbohydrates, organic acids and trace elements. The latter are an essential
condition for the full functioning of the human body. According to the State Programme
for the Revival of the Horticulture Sector, it is planned to increase the area of intensive
orchards by saturating them with varieties that ensure the cultivation of competitive
products for consumers.
The intensification of crop cultivation based on the selection of varieties,
rootstocks, optimization of agronomic measures and, in particular, fertilization in
specific soil and climatic conditions is a pressing issue today. The aim of the research
was to develop a fertilization system for the studied apple variety that would ensure
optimal fruit quality indicators of the crop under study. To achieve the goal of the
research, the following task was performed: to study the formation of fruit weight of
apples of the studied varieties under the influence of different doses and ratios of
mineral fertilizers applied to the soil. The research revealed the formation of fruit
weight depending on fertilization levels.
The studied varieties differed in size. The highest average weight was observed in
the «Holden Delishes» variety (154g) and the lowest in «Florina» (105g). The use of
mineral fertilizers contributed to an increase in the weight of apples of «Aidared» and
«Holden Delishes» varieties.
Опис
Бібліографічний опис
Машківський В. В., Іванова І. Є., Кривонос І. А. Формування середньої маси плодів яблуні за дії мінеральних добрив. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. Вип. 14 т. 2. C. 136-143.