Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17916
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТкаченко, А. Г.-
dc.contributor.authorБандура, Ірина Іванівна-
dc.contributor.authorTkachenko, A.-
dc.contributor.authorBandura, Iryna-
dc.date.accessioned2024-09-11T13:15:49Z-
dc.date.available2024-09-11T13:15:49Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationТкаченко А. Г., Бандура І. І. Попередня оцінка ефективності зберігання грибів шіїтаке в тарі з різною товщиною харчової плівки та застосуванням вологоутримуючих матеріалів. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. Вип. 24, т. 3. С. 189-198.uk
dc.identifier.issn2220-8674-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17916-
dc.description.abstractUA: Вивчення особливостей зберігання перспективного для промислового культивування їстівного гриба Lentinula edodes (Berk.) Pegler дозволяє визначити стратегію організації післязбиральних процедур з метою подовження терміну зберігання та підвищення візуальної привабливості плодових тіл у пакованні зі збереженням харчової та лікарської цінності урожаю. За результатами роботи визначено оптимальну товщину плівки для пакування шіїтаке у полімерну тару; перевірено можливість подовження термінів зберігання грибів за рахунок абсорбування випаровуваної вологи; проведено розрахунки природного зменшення маси та ступеня утримання вологи целюлозними серветками та саше силікагелю різної маси; доведено ефективність використання вологопоглинаючих матеріалів для удосконалення процесу збереження шіїтаке. EN: Mushrooms are known as a food with unique functional properties, but with limited shelf life for fresh fruiting bodies. Different approaches were investigated to prolong the mushroom storage process: modified gas media (MGM) inside packages, sorbents, and moisture-retaining materials. However, each species and even strain of mushrooms have individual morphological and nutritional characteristics that can affect the keeping time and sensory parameters of the crop. This article presents the result of research about efficiency of storage of local strains of Lentinula edodes under temperature of 2 ± 1 °C using polyvinyl chloride cling film with different thickness: 7.5, 10 and 12 μm which is produced in Ukraine. Mushrooms' physiological process continues under low temperatures, which promotes changes in air content (MGM) and increases the humidity value inside containers. Two types of moisture-retaining materials were used for preventing of moisture: a) silica gel (sachet with 1, 2, 5 and 10 grams) and cellulose napkins. Mushroom crop placed into food polypropylene containers by 300 ± 20 g each and kept 35 days. The smallest changes (1.57% of the initial weight of mushroom) were detected at the end of the storage in packages with 10 g of silica gel. However, the lowest sorbtion efficiency was found in this variant, the weight of sachets with 10 g silica gel increased only 1.24 times during storage, while for sachets weighing 1, 2 and 5 g in 1.4; 1.55 and 1.6 respectively. Therefore, the packaging approach with using food film with thickness of 7.5 μm and moisture-absorbing materials: cellulose napkins - liners and silica gel weighing 2 and 5 g had a higher complex assessment of this research.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЗапоріжжя : 2024uk
dc.subjectLentinula edodesuk
dc.subjectпакуванняuk
dc.subjectпіслязбиральні процедуриuk
dc.subjectабсорбентuk
dc.subjectсилікагельuk
dc.subjectволого-поглинаючі серветкиuk
dc.subjectcellulose napkinuk
dc.subjectmoisture-retaining materialsuk
dc.subjectshelf lifeuk
dc.subjectsilica geluk
dc.titleПопередня оцінка ефективності зберігання грибів шіїтаке в тарі з різною товщиною харчової плівки та застосуванням вологоутримуючих матеріалівuk
dc.title.alternativeA preliminary evaluation of the efficacy of storing shiitake mushrooms in containers using variety food films and moisture-retaining materialsuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.doi10.32782/2078-0877-2024-24-3-16uk
local.identifier.udc664.8.038:635.8uk
Appears in Collections:Кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pratsi TSATU_ v. 24 t. 3_189-198.pdf1.57 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.