Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17914
Title: Дослідження частки впливу абіотичних чинників на накопичення фонду сухих розчинних речовин в плодах черешні за допомогою методу головних компонент
Other Titles: Studying the share of influence of abiotic factors on the accumulation of dry soluble substances in cherry fruits using the principal components method
Authors: Іванова, Ірина Євгенівна
Сердюк, М. Є.
Тимощук, Т. М.
Кривонос, Ірина Анатоліївна
Малкіна, Віра Михайлівна
Басанець, С. В.
Пендрак, Я. І.
Ivanova, Iryna
Serdyuk, M.
Tymoshchuk, T.
Kryvonos, Iryna
Malkina, Vira
Basanets, S.
Pendrak, Ya.
Keywords: плоди черешні;сухі розчинні речовини;терміни достигання;погодно-кліматичні фактори;метод головних компонент;факторний аналіз;sweet cherry fruit;dry soluble substances;ripening time;weather and climatic factors;principal components method;factor analysis
Issue Date: 2024
Publisher: Запоріжжя : 2024
Citation: Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Тимощук Т. М., Кривонос І. А., Малкіна В. М., Басанець С. В., Пендрак Я. І. Дослідження частки впливу абіотичних чинників на накопичення фонду сухих розчинних речовин в плодах черешні за допомогою методу головних компонент. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. Вип. 24, т. 3. С. 161-176.
Abstract: UA: Провідне місце серед плодових культур Південного регіону України займає черешня. Дослідження впливу погодних факторів на формування фонду сухих розчинних речовин в плодах черешні є актуальним питанням з огляду на прогнозування потенційної збереженості плодів черешні та її використання в безвідходному ланцюзі переробки плодової сировини. Метою досліджень було розробити математичну модель прогнозування вмісту сухих розчинних речовин у плодах черешні 33 сортів трьох строків достигання залежно від погодних факторів Півдня Степової зони України для забезпечення подальшого збереження біологічної цінності плодової сировини. Визначена сильна та середня лінійна кореляційна залежність між 17 погодно-кліматичними факторами та вмістом сухих розчинних речовин для сортів черешні раннього, середнього термінів достигання та 16 параметрами клімату для сортів пізньої групи достигання. Математично обґрунтовано, що на накопичення сухих розчинних речовин у плодах черешні незалежно від терміну достигання найбільший вплив мають погодні умови останнього місяця формування плодів. EN: Sweet cherry is a leading fruit crop in the Southern region of Ukraine. Weather conditions can both induce stressful phenomena and disrupt the coherence of biochemical processes in the fruit of the crop, and increase the accumulation of quality indicators. Abiotic environmental factors during the formation of sweet cherry fruit have a decisive influence on the accumulation of dry soluble substances. The study of the influence of weather factors on the formation of the fund of dry soluble substances in sweet cherry fruits is an urgent issue in view of predicting the potential preservation of sweet cherry fruits and its use in the waste-free chain of processing of fruit raw materials. The aim of the research was to develop a mathematical model for predicting the content of dry soluble substances in sweet cherry fruits depending on weather factors in the Southern Steppe zone of Ukraine to ensure further preservation of the biological value of fruit raw materials. The study of dry soluble substances content was carried out in the fruits of 33 varieties of sweet cherries of early, medium and late ripening from 2008 to 2019. Factor, correlation, and regression analyses were conducted and the principal components method was used. The coefficients of pairwise correlation between 25 weather and climatic factors and the content of dry soluble substances in sweet cherry fruits of early, middle, and late ripening were analysed. A strong and medium linear correlation between 17 weather and climatic factors and the content of dry soluble substances for sweet cherry varieties of early, medium ripening and 16 climate parameters for varieties of late ripening was determined. On the basis of factor and regression analyses, a linear regression model of the dependence of the accumulation of the fund of dry soluble substances on the influence of climatic factors for groups of varieties of 3 ripening periods was built. On the basis of the built regression models, the degree of influence of weather factors on the fruit quality index was analysed by calculating the coefficients of relative influence Δ_i. The greatest influence was established for the group of temperature and humidity indicators with the maximum share of participation Δ_i ≥9.50%. It is mathematically substantiated that the accumulation of dry soluble substances in sweet cherry fruits, regardless of the ripening period, is most influenced by the weather conditions of the last month of fruit formation. For early and medium-ripening cherries, these are the weather conditions of May, and for late-ripening cherries are the weather conditions of June.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17914
ISSN: 2220-8674
DOI: 10.32782/2078-0877-2024-24-3-14
UDC: 634.232:551.5
Appears in Collections:кафедра Рослинництва ім. професора В.В. Калитки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pratsi TSATU_ v. 24 t. 3_161-176.pdf1.76 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.