Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17745
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorІванченко, В’ячеслав Йосипович-
dc.contributor.authorІванова, Ірина Євгенівна-
dc.contributor.authorIvanova, Iryna-
dc.date.accessioned2024-07-21T09:11:12Z-
dc.date.available2024-07-21T09:11:12Z-
dc.date.issued2005-
dc.identifier.citationІванова І. Є. Оцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки : Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / І.Є. Іванова. Нац. аграр. ун-т. К., 2005. 21 с.uk
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17745-
dc.description.abstractUKR Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 05.18.03 – первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва, Інститут винограду і вина “Магарач”, Ялта, 2005. Подано результати щодо вивчення придатності нових районованих та перспективних сортів черешні півдня України до швидкого заморожування, зберігання та наступної переробки за органолептичними та фізико-біохімічними показниками (величина втрати соку, сухі розчинні речовини, сума цукрів, титровані кислоти, аскорбінова кислота, сума біофлавоноїдів, анто-ціани). Розроблено комплекс фізико-біохімічних параметрів, який дозволяє науково прогнозувати найбільшу придатність до заморожування і зберігання середнього та пізнього сортів черешні: величина втрати соку відразу після заморожування − 15,2%; 11,5-12,0%; початкова концентрація сухих розчинних речовин - 17,7%; 18,6-20,2%; цукрів − 13,2%; 14,9-15,0%; титрованих кислот−0,76%; 0,49-0,72%; аскорбінової кислоти − 9,0 мг/100 г; 8,95-10,78 мг/100г; суми біофлавоноїдів − 341,3 мг/100 г; 371,6-523,7 мг/100 г; антоціанів − 338,3 мг/100 г; 345,3-374,0 мг/100 г – відповідно; загальна дегустаційна оцінка – 4,8 бала. Встановлено, що швидкозаморожена черешня є якісною сировиною для виготовлення компотів та варення. Середні сорти черешні - Дилема, Казка, Винка; пізні - Темпоріон, Талісман, Меотида є найбільш придатними до заморожування, зберігання та наступної переробки. Визначена економічна ефективність від реалізації швидкозамороженої черешні кращих сортів та компотів й варення з них. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ENG :A dissertation for a Candidate of Science in Agriculture’s degree in speciality 05.18.03 – processing and storage of crop products. Institute of Grape and Wine “Magarach”, Yalta, 2005. The results of studying sap loss value, content of soluble solids, sugars, titratable acids, ascorbic acid, amount of bioflavonoids, anthooyans as well as organoleptic features of sweet cherry fruits of mid-season and late varieties at freezing, storage and further processing by the method of thermal sterilization are stated. It was established that, at freezing and six-month low temperature storage of sweet cherry, late va- rieties were characterized by less loss of cell sap, greater content of soluble solids, sugars, bioflavonoids, higher total degustation score than mid-season varieties. Mid-season sweet cherry varieties Dilemma, Skazka, Vinka; late varieties Temporion, Talisman, Meotida are the most suitable for freezing, storage, subsequent processing. The complexes of physico-biochemical parameters allowing to forecast scientifi- cally the greatest suitability of sweet cherry varieties of different maturation terms to freezing were dis- covered. The economic efficiency of the introduction of the freezing of the best new regionalized sweet cherry varieties of the Ukraine south info production was determined. The main results found practical application in recommendations to production.uk
dc.language.isoukuk
dc.subjectsweet cherryuk
dc.subjectvarietyuk
dc.subjectfreezinguk
dc.subjectsap loss valueuk
dc.subjectsolidsuk
dc.subjectsugarsuk
dc.subjectacidsuk
dc.subjecteconomic efficiencyuk
dc.subjectphenolic compoundsuk
dc.subjectanthocynnsuk
dc.subjectdegustation scareuk
dc.subjectprocessing productsuk
dc.subjectчерешняuk
dc.subjectсорти черешніuk
dc.subjectшвидке заморожуванняuk
dc.subjectекономічна ефективністьuk
dc.subjectзберігання черешніuk
dc.subjectкомпоти, варенняuk
dc.subjectвеличина втрати сокуuk
dc.subjectдегустаційна оцінкаuk
dc.subjectсухі речовиниuk
dc.subjectантоціаниuk
dc.subjectсума цукрівuk
dc.subjectтитровані кислотиuk
dc.subjectфенольні сполукиuk
dc.titleОцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки : Автореф. дис... канд. с.-г. наукuk
dc.title.alternativeЕstimation of the suitability of siveet cherry varieties of the Ukraine south to freezing, low temperature storage and subsequent processing.uk
dc.typeAutoreferatuk
local.identifier.udcУДК 634.232:664.8.037.51477.75uk
Appears in Collections:Дисертації, автореферати дисертацій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ivanova I_avtoreferat_2005.pdf745.5 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.