Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16814
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБандура, Ірина Іванівна-
dc.contributor.authorТкаченко, А. Г.-
dc.contributor.authorBandura, Iryna-
dc.contributor.authorTkachenko, A.-
dc.date.accessioned2023-06-12T11:59:59Z-
dc.date.available2023-06-12T11:59:59Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.issn2220-8674-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16814-
dc.descriptionБандура І. І., Ткаченко А. Г. Оцінка морфологічних особливостей плодових тіл їстівних грибів Lentinula edodes та Calocybe indica як об’єктів зберігання. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 2. C. 189-202.uk
dc.description.abstractUA: Вивчення морфологічних особливостей габітусу найбільш поширених чи придатних для промислового культивування штамів дозволяє визначити стратегію організації післязбиральних процедур з метою зменшення механічних ушкоджень грибів та підвищення візуальної привабливості плодових тіл у пакованні. В роботі наведено алгоритм розрахунків типорозмірів придатної тари та прогнозованої маси грибів у пакованні відповідно до визначених параметрів та варіативних особливостей габітусу штамів шіїтаке L edodes 3782, 881 і калоцибе індійського C. indica 2598. За результатами статистичного аналізу виявлені істотні відмінності між середніми перевірених ознак: маси та висоти плодових тіл, діаметру шапинок тощо. Доведено необхідність індивідуального підходу до підбору типорозмірів тари для удосконалення процесу пакування досліджених культиварів. EN: The study of the morphological features of basidiocarps of the most common or suitable for industrial cultivation strains allows us to determine the strategy of organizing post-harvest procedures in order to reduce mechanical damage to fungi and increase the visual attractiveness of fruiting bodies (FB) in packaging. The paper provides an algorithm for calculating the sizes of suitable containers and the predicted weight of mushrooms in the packaging in accordance with the determined parameters and varying features of the habitus of two strains of shiitake (L. edodes 3782, 881) and one strain of milky mushroom (C. indica 2598). According to the results of statistical analysis, significant differences were found between the average of the tested signs: the mass and height of fruiting bodies, the diameter of the caps, etc. The necessity of an individual approach to the selection of container sizes for improving the packaging process of the studied cultivars has been proved. The studied cultivars differed significantly in characteristics: the largest mass of 60.6 ± 31.6 g had fruiting bodies of the strain C. indica 2598, which was 4.7 times higher than the average of FB L. edodes 3782 and 2.6 times - L. edodes 881. The variability of the parametric characteristics of the habitus of the strains studied was below 30%, which makes it possible to predict with high accuracy the amount of yield of certain size categories and to select container sizes to ensure non-traumatic packaging. For L. edodes 3782 such are the existing versions of PET containers M4-260/177/45, and M4- 260/177/55 and trays made of expanded polystyrene T-9-40 (240x155x40). For packing the harvest L. edodes 881 will be suitable container M4-260/177/55, and for C. indica 2598 - PET containers TL4-300/70 with dimensions 130x112x70, and T7-500/75 (143x120x75) with lids L7-25.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЗапоріжжя : 2023uk
dc.subjectшіїтакеuk
dc.subjectкалоцибе індійськийuk
dc.subjectкультивуванняuk
dc.subjectпакуванняuk
dc.subjectтараuk
dc.subjectгабітусuk
dc.subjectshiitakeuk
dc.subjectmilky mushroomuk
dc.subjectcrop characteristicsuk
dc.subjectcultivationuk
dc.subjectpackaginguk
dc.subjectbasidiocarpsuk
dc.titleОцінка морфологічних особливостей плодових тіл їстівних грибів Lentinula edodes та Calocybe indica як об’єктів зберіганняuk
dc.title.alternativeAssessing the morphological characteristics of fruiting bodies of edible mushrooms Lentinula edodes (Berk.) pegler, and Calocybe indica purkay. & A. chandra as storage objectsuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.doi10.31388/2220-8674-2023-2-19uk
local.identifier.udc635.89uk
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nk._v.13_2_189-202.pdf1.68 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.