Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16796
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPriss, Olesia-
dc.contributor.authorSukhenko, V. Yu.-
dc.contributor.authorBulhakov, P. O.-
dc.contributor.authorПрісс, Олеся Петрівна-
dc.contributor.authorСухенко, В.-
dc.contributor.authorБулгаков, Павло Олександрович-
dc.date.accessioned2023-06-10T06:04:26Z-
dc.date.available2023-06-10T06:04:26Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.issn2220-8674-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16796-
dc.descriptionPriss O. P., Sukhenko V. Yu., Bulhakov P. O. Asparagus dry soluble and insoluble matter during storage. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 1. C. 289-298.uk
dc.description.abstractEN: Asparagus contains valuable biologically active substances that have antioxidant, fungitoxic and anticancer properties. The biochemical composition of asparagus depends on many agrotechnological and natural climatic factors. The purpose of this research is to establish the influence of cultivar properties of asparagus grown in Ukraine on the dynamics of the loss of dry matter during storage. Fresh asparagus of the green Prius F1 and the purple Rosalie F1 cultivars were stored in an industrial refrigerator at a temperature of 2°С±0.5 and relative humidity of 95%±1. The cultivars of different colours demonstrate differences in the quantitative indicators of respiratory intensity and the nature of the respiratory pattern. The dry matter content decreased linearly during storage. The dynamics of soluble solids content during storage was not linear. The cultivar specificity formed at the time of harvesting is preserved during the storage of asparagus, which confirms different suitability of cultivars for storage. UA: Спаржа містить такі цінні біологічно активні речовини як харчові волокна, поліфеноли, сапоніни і антоціани. Ці фітонутрієнти володіють антиоксидантними, фунгітоксичними і протираковими властивостями, знижують ризики захворювання діабетом. Активне зростання попиту на цей делікатесний овоч в сегменті HoReCa та приваблива прибутковість спаржі стимулюють зацікавленість фермерів у її вирощуванні. Сорти спаржі сильно відрізняються за агрономічними та морфо- біохімічними ознаками. Вміст сухих речовин в рослинах сильно залежить від багатьох факторів: природно-кліматичних умов вирощування, сортових особливостей, агротехніки. Під час зберігання, сухі речовини залучаються в метаболічні процеси і їх пул виснажується. З цієї причини характеристика сортів спаржі, вирощених за однаковою агротехнікою та в однакових умовах, може надати корисну інформацію операторам ринку свіжої та переробленої спаржі. Метою цієї статі було встановити вплив сортових особливостей спаржі вирощеної в умовах України на динаміку витрачання сухих речовин під час зберігання. Свіжу спаржу зеленого сорту Prius F1 і фіолетового Розалі F1. зберігали в умовах промислового холодильника при температурі 2°С±0,5 та відносній вологості повітря 95%±1. Встановлено, що досліджувані сорти різного забарвлення демонструють відмінності в кількісних показниках інтенсивності дихання та характері дихального процесу. Сорти Rosalie і Prius характеризуються суттєво різним пулом сухих речовин, котрий лінійно знижується під час зберігання. Сухі розчинні речовини сорту Rosalie становлять 87% пулу сухих речовин, а сорту Prius лише 62 %. Динаміка сухих розчинних речовин під час зберігання не була лінійною. Таким чином, суттєві сортова специфіка сформована на момент збору врожаю, зберігається при зберіганні спаржі, що підтверджує їх різну придатність до зберігання.uk
dc.language.isoen_USuk
dc.publisherЗапоріжжя : 2023uk
dc.subjectstorageuk
dc.subjectgreen asparagusuk
dc.subjectpurple asparagusuk
dc.subjectrespiratory rateuk
dc.subjectdry matteruk
dc.subjecttotal soluble solidsuk
dc.subjectзберіганняuk
dc.subjectспаржа зеленаuk
dc.subjectспаржа фіолетоваuk
dc.subjectінтенсивність диханняuk
dc.subjectсуха речовинаuk
dc.subjectсухі розчинні речовиниuk
dc.titleAsparagus dry soluble and insoluble matter during storageuk
dc.title.alternativeСухі розчинні і нерозчинні речовини спаржі під час зберіганняuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.doi10.31388/2220-8674-2023-1-24uk
local.identifier.udc635.31:664.8.037uk
Appears in Collections:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nk. V_13_1_289-298.pdf1.55 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.