Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/10969
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПаляничка, Надія Олександрівна-
dc.contributor.authorПаляничка, Надежда Александровна-
dc.contributor.authorPalianychka, Nadiia-
dc.date.accessioned2020-06-04T10:56:23Z-
dc.date.available2020-06-04T10:56:23Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/10969-
dc.description.abstractUK: Стаття присвячена розгляду проблеми зниження затрат енергії на процес гомогенізації молока. Встановлено, що дані апарати дозволяють отримати високу ступінь гомогенізації молока, однак мають значно завищені показники витрат енергії на процес. Проведений аналіз розробок останніх років показав, що найбільш перспективним способом диспергування молочної емульсії є імпульсна гомогенізація. Проведені дослідження показали, що питомі енерговитрати на процес гомогенізації в імпульсному гомогенізаторі становлять 0,83 Дж/кг, при ступеню диспергування Hm = 4…5, що на 15% нижче, ніж у відомих гомогенізаторах. Це доводить доцільність використання імпульсного гомогенізатора в якості енергозберігаючого обладнання. RU: Статья посвящена рассмотрению проблемы снижения расхода энергии на процесс гомогенизации молока. Установлено, что данные аппараты позволяют получить высокую степень гомогенизации молока, однако имеют значительно завышенные показатели расхода энергии на процесс. Проведенные исследования показали, что удельные энергозатраты на процесс гомогенизации в импульсном гомогенизаторе составляют 0,83 Дж/кг, при степени гомогенизации Hm = 4…5, что на 15 % ниже, чем у известных гомогенизаторах. Это доказывает целесообразность использования импульсного гомогенизатора в качестве энергосохраняющего оборудования. EN: The article deals with the problem of reducing energy costs for the process of homogenization of milk. These devices allow to obtain a high degree of homogenization of milk, but have significantly inflated indicators of energy consumption for the process. And other existing types of homogenizers do not allow to obtain a high degree of homogenization of milk. Analysis of recent year’s development has shown that impulsive homogenization is the most promising way of dispersing milk emulsions. The device allows to create conditions under which the gradient of the milk flow velocity occurs, which in turn contributes to a high degree of dispersion of milk fat. The peculiarity of the device is also quite low energy consumption for the process. Conducted theoretical studies of the process of impulsive homogenization of milk showed that to obtain a high degree of homogenization Hm = 4… 5 in the impulsive homogenizer it is necessary to create certain conditions: the amplitude of oscillation of the piston-impactor 10… 12 mm, the frequency of oscillations 55… 65 Hz, the supply of milk in the impulse 1800… 2000 kg / h. Calculations of energy costs for the pulse homogenization process showed that the specific energy costs for the homogenization process are 0.82 J / kg. A full-factorial experiment was conducted to verify the accuracy of the theoretical calculations. During the experiment it was found that the specific energy consumption for the process of homogenization in the impulsive homogenizer is 0.83 J / kg, with the degree of dispersion Hm = 4… 5. This in turn is 15% lower than 15% lower than in known homogenizers. The deviation of theoretical values from experimental values in the whole range of parameter changes is less than 9%, which confirms the adequacy of the obtained data. This proves the feasibility of using a pulse homogenizer as energy saving equipment.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherТДАТУuk
dc.relation.ispartofseriesПраці Таврійського державного агротехнологічного університету: наукове фахове видання;Вип. 20, т. 1 (С. 26-34)-
dc.subjectдиспергуванняuk
dc.subjectемульсіяuk
dc.subjectенергоефективнийuk
dc.subjectгомогенізаціяuk
dc.subjectмолочний жирuk
dc.subjectімпульсний гомогенізаторuk
dc.subjectступінь гомогенізаціїuk
dc.subjectклапанний гомогенізаторuk
dc.subjectвитрати енергіїuk
dc.subjectдиспергированиеuk
dc.subjectэмульсияuk
dc.subjectэнергоэффективныйuk
dc.subjectгомогенизацияuk
dc.subjectимпульсный гомогенизаторuk
dc.subjectстепень гомогенизацииuk
dc.subjectклапанный гомогенизаторuk
dc.subjectзатраты энергииuk
dc.subjectdispersionuk
dc.subjectemulsionuk
dc.subjectenergy efficientuk
dc.subjecthomogenizationuk
dc.subjectmilk fatuk
dc.subjectimpulsive homogenizeruk
dc.subjectdegree of homogenizationuk
dc.subjectvalve homogenizeruk
dc.subjectenergy consumptionuk
dc.titleВикористання енергоефективного обладнання для диспергування емульсійuk
dc.title.alternativeИспользование энергоэффективного оборудования для диспергирования эмульсийuk
dc.title.alternativeUse of energy efficient equipment for dispersing emulsionsuk
dc.typeArticleuk
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2.pdf700.53 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.