Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9739
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorІванова, Ірина Євгенівна-
dc.contributor.authorИванова, Ирина Евгеньевна-
dc.contributor.authorIvanova, Iryna-
dc.contributor.authorСердюк, Марина Єгорівна-
dc.contributor.authorСердюк, Марина Егоровна-
dc.contributor.authorSerdyuk, Maryna-
dc.contributor.authorГерасько, Тетяна Володимирівна-
dc.contributor.authorГерасько, Татьяна Владимировна-
dc.contributor.authorHerasko, Tetiana-
dc.contributor.authorБілоус, Ельзара Серанівна-
dc.contributor.authorБелоус, Эльзара Серановна-
dc.contributor.authorBilous, Elzara-
dc.contributor.authorКривонос, Ірина Анатоліївна-
dc.contributor.authorКривонос, Ирина Анатольевна-
dc.contributor.authorKryvonos, Iryna-
dc.date.accessioned2020-02-27T12:59:02Z-
dc.date.available2020-02-27T12:59:02Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9739-
dc.description.abstractUK: Дослідження присвячені оцінці впливу сортових особливостей на величину втрати соку (критерій кріорезистентності) заморожених плодів черешні та вишні української селекції нових районованих сортів раннього, середнього та пізнього строків достигання, що вирощені в умовах Півдня України. Було встановлено, що серед досліджених плодів черешні мінімальною втратою соку та максимальною кріорезистентністю характеризувалися сорти групи пізнього терміну достигання. Показано, що у порівнянні з плодами черешні кріорезистентність плодів вишні була у 2 рази вищою, а отже останні є кращою сировиною для виробництва замороженої продукції. Плоди черешні групи сортів раннього та середнього термінів достигання за критерієм кріорезистентності є малопридатними, а сортів Шанс та Простір – взагалі непридатними до заморожування. RU: Исследования посвящены оценке влияния сортовых особенностей на величину потери сока (критерий криорезистентности) замороженных плодов черешни и вишни украинской селекции новых районированных сортов раннего, среднего и позднего сроков созревания, выращенных в условиях Юга Украины. Было установлено, что среди исследованных плодов черешни минимальной потерей сока и максимальной криорезистентностью характеризовались сорта группы позднего срока созревания. Показано, что по сравнению с плодами черешни криорезистентность плодов вишни была в 2 раза выше, а следовательно последние являются лучшим сырьем для производства замороженной продукции. Плоды черешни группы сортов раннего и среднего сроков созревания по критерию криорезистентности являются малопригодными, а сортов Шанс и Пространство - вообще непригодными к замораживанию. EN: The studies are devoted to the evaluation of the impact of varietal features on the amount of juice loss (the cryoresistance criterion) of the frozen fruits of sweet cherries and cherries of Ukrainian selection of new zoned varieties of the early, middle and late ripening period, cultivated in the south of Ukraine. The suitability of fruit and berry production for freezing were determined by the criterion of cryoresistance, which is numerically expressed as a percentage of juice loss in defrosting. The higher the percentage of juice loss in defrosting is the lower the cryoresistance of the fruits. When more than 20% juice is lost, the fruits are considered unfit for freezing. The sweet cherry varieties of three groups were selected for the study. The first group - varieties of the early ripening period: Valerii Chkalov (control), Era, Lasunya, Shans. The second group - varieties of the middle ripening period: Chervneva rannia (control), Kazka, Dachnytsia, Prostir. The third group - varieties of the late ripening period: Melitopolska chorna (control), Kolkhozna, Debiut, Anshlah. The varieties of cherries: Shalunia (control), Nariadna, Siianets Turovtsevoi, Ekspromt, Eruditka, Vidrodzhennia. It was found that among the studied fruits of sweet cherry, the least juice loss and maximum cryoresistance were characterized by the varieties of the late ripening period group. The fruits of all studied cherry varieties were characterized by the low juice loss during defrosting, and, accordingly, high cryoresistance. It was shown that in comparison with the fruits of sweet cherry, the cryoresistance of cherry fruit was 2 times higher, and therefore the latter ones are the best raw material for the production of frozen products. Fruits of sweet cherry group of varieties of the early and middle ripening period are inadequate by the criterion of cryoresistance, and the varieties of Shans and Prostir are generally unsuitable for freezing. From the point of view of this, there is a need for further search for ways of their processing.uk
dc.language.isoukuk
dc.relation.ispartofseriesНауковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету;Вип. 8. т. 2-
dc.subjectплоди черешніuk
dc.subjectплоди вишніuk
dc.subjectтермін достиганняuk
dc.subjectбіохімічний складuk
dc.subjectзаморожені сортозразкиuk
dc.subjectдефростаціяuk
dc.subjectбіологічно-активні речовиниuk
dc.subjectсортuk
dc.subjectякістьuk
dc.subjectплоды черешниuk
dc.subjectплоды вишниuk
dc.subjectсрок созреванияuk
dc.subjectбиохимический составuk
dc.subjectзамороженные сортообразцыuk
dc.subjectдефростацииuk
dc.subjectбиологически активные веществаuk
dc.subjectкачествоuk
dc.subjectsweet cherry fruitsuk
dc.subjectcherry fruitsuk
dc.subjectripening perioduk
dc.subjectbiochemical compositionuk
dc.subjectfrozen varieties samplesuk
dc.subjectdefrostinguk
dc.subjectgradeuk
dc.subjectqualityuk
dc.subjectof juice by the fruitsuk
dc.titleВизначення придатності сортів черешні та вишні до заморожування за критерієм кріорезистентностіuk
dc.title.alternativeОпределения пригодности сортов черешни и вишни к замораживанию по критерию криорезистентностиuk
dc.title.alternativeThe determination of suitability of sweet cherry and cherry varieties for freezing by cryoresistance criterionuk
dc.typeArticleuk
Appears in Collections:Кафедра Рослинництва та садівництва ім. професора В.В. Калитки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9.pdf383.21 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.