Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9089
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorШкиндер-Бармина, Анна Николаевна-
dc.contributor.authorШкіндер-Барміна, Анна Миколаївна-
dc.contributor.authorShkinder-Barmina, Anna-
dc.date.accessioned2020-01-11T09:00:51Z-
dc.date.available2020-01-11T09:00:51Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9089-
dc.description.abstractRU: В статье приведены результаты изучения сроков созревания и качества плодов сортов вишни и дюков селекции Мелитопольской опытной станции садоводства (МОСС) имени М.Ф. Сидоренко ИС НААН и интродуцированных сортов за период с 2004 по 2010 гг. в условиях Южной Степи Украины. Выделены сорта-источники раннего (Ранний десерт, Мелитопольская радость) и позднего (Каприз, Гриот Туровцевой) сроков созревания. Самыми крупноплодными (от 6,3 до 8,3 г) были сорта, включенные в Государственный реестр сортов растений, пригодных для распространения в Украине – Ранний десерт, Встреча, Спутница, Гриот мелитопольский, Игрушка, Мелитопольская десертная, Солидарность, Эрудитка, и перспективные сорта – Сеянец Туровцевой, Призвание, Мелитопольская новинка, Мелитопольская пурпурная, Рандеву, Элегия, Визави. Наиболее гармоничным, традиционным для вишни, кисло-сладким вкусом характеризовались сорта Ожидание, Амулет, Мелитопольская радость, Шалунья, Гриот Подбельский. Выделенные сорта-источники ценных признаков рекомендуются для закладки вишневых насаждений, а также для использования в селекционной работе. EN: In the article the results of the study of maturing terms and fruit quality of sour cherry cultivars and dukes of Melitopol Research Station of Horticulture of M.F. Sidorenko of the Institute of Horticulture of National Academy of Agrarian Sciences and introduced cultivars for the period of 2004-2010 in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine are given. The cultivars which are the sources of early ("Ranni desert", "Melitoposkaya radost") and late ("Kapriz", "Griot Turovtsevoi") maturing terms have been selected. The cultivars with the largest fruits (6.3-8.3 g) were the ones passed into the State Register of Varieties – "Ranni desert", "Vstrecha", "Sputnitsa", "Griot melitopolski", "Igrushka", "Melitopolskaya desertnays", "Solidarnost", "Eruditka" and promising cultivars such as "Seedling of Turovtsevoi", "Prizvanie", "Melitopolskaya novinka", ,"Melitopolskaya purpurnaya", "Randevu", "Elegia" and "Vizavi". Sour-sweet taste which is the most harmonic and traditional for sour cherry has appeared to be at the following cultivars "Ozhidaniye", "Amulet", "Melitoposkaya radost", "Shalunjya" and "Griot Podbelski". Selected cultivars being the sources of valuable features are recommended for planting sour cherry orchards, as well as for the use in the breeding work.uk
dc.language.isoruuk
dc.relation.ispartofseriesПлодоводство: научные труды;Т. 25 (С. 394-399)-
dc.subjectвишняuk
dc.subjectсортuk
dc.subjectплодыuk
dc.subjectсредняя массаuk
dc.subjectдегустационная оценка вкусаuk
dc.subjectУкраинаuk
dc.subjectsour cherryuk
dc.subjectcultivaruk
dc.subjectfruitsuk
dc.subjectaverage weightuk
dc.subjectdegustation taste evaluationuk
dc.subjectUkraineuk
dc.titleФеноритмика созревания и основне показатели качества плодов сортов вишни районированного и перспективного сортимента Южной Степи Украиныuk
dc.title.alternativeRipening phenorythmics and main fruit quality charatcteristics of cherry cultivars of zoned and promising assortment of the South Ukrainian Steppeuk
dc.typeWorking Paperuk
Appears in Collections:кафедра Плодоовочівництво, виноградарство та біохімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10.pdf289.23 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.