Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3963
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКолесніков, Максим Олександрович-
dc.contributor.authorКолесников, Максим Александрович-
dc.contributor.authorKolesnikov, Maksym-
dc.date.accessioned2018-06-12T10:31:15Z-
dc.date.available2018-06-12T10:31:15Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3963-
dc.description.abstractUK: Робота присвячена з’ясуванню впливу екзогенного α-токоферолу (α-ТФ) на адаптивний стан гороху посівного (Pisum sativum L.) та формування його біологічної продуктивності. α-ТФ (0,1 г/л) завдяки передпосівній обробці насіння гороху та фоліарних обробок рослин знижував вміст продуктів пероксидації ліпідів, проліну в листках та коренях, зменшував вихід електролітів. Відмічено зниження каталазної (КАТ) та гваяколпероксидазної (ГПОх) активності разом з накопиченням аскорбінату та глутатіону в період вегетації гороху за дії α-ТФ. Обробка гороху α-ТФ сприяла синтезу хлорофілу та каротиноїдів в листках, збільшенню індексу листової поверхні та чистої продуктивності фотосинтезу посівів. Використання α-ТФ при вирощуванні гороху посівного дозволило збільшити біологічну врожайності на 11%. EN: The influence of exogenous α-tocopherol (α-TPh) on adaptive state of pea (Pisum sativum L.) and the formation of its biological productivity was investigated. α-TPh (0.1 g/l) reduced the content of lipid peroxidation products, proline in the leaves and roots and decreased electrolytes leakage due to presowing treatment of pea seeds and folia application. Catalase (CAT) and peroxidase (GPOx) activities were decreased, whereas the ascorbate and glutathione pool was accumulated during pea growing and under the α-TPh influence. α-TPh peas processing promotes chlorophyll and carotenoids synthesis, leaf area index and net photosynthetic productivity of crops increasing. The use of α-TPh allows to increase the biological productivity on 11% while pea grown. RU: Работа посвящена выяснению влияния экзогенного α-токоферола (α-ТФ) на адаптационное состояние гороха посевного (Pisum sativum L.) и формирование его биологической продуктивности. α-ТФ (0,1 г/л) благодаря предпосевной обработке семян гороха и фолиарных обработок растений снижал содержание продуктов пероксидации липидов, пролина в листьях и корнях, уменьшал выход электролитов. Отмечено снижение КАТ и ГПОх активности, вместе с накоплением аскорбината и глутатиона в период вегетации гороха под влиянием α-ТФ. Обработка гороха α-ТФ способствовала синтезу хлорофилла и каротиноидов в листьях, увеличению индекса листовой поверхности иа чистой продуктивности фотосинтеза посевов. Использование α-ТФ при выращивании гороха посевного позволило увеличить биологическую урожайность на 11%.uk
dc.language.isoukuk
dc.relation.ispartofseriesВісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (біологія);Вип. 23, № 1129-
dc.subjectα-токоферолuk
dc.subjectантиоксидантuk
dc.subjectPisum sativum L.uk
dc.subjectадаптаціяuk
dc.subjectбіологічна продуктивністьuk
dc.subjectα-tocopheroluk
dc.subjectantioxidantuk
dc.subjectPisum sativum L.uk
dc.subjectadaptationuk
dc.subjectbiological productivityuk
dc.subjectα-токоферолuk
dc.subjectантиоксидантuk
dc.subjectPisum sativum L.uk
dc.subjectадаптацияuk
dc.subjectбиологическая продуктивностьuk
dc.titleВплив токоферолу на адаптивний стан та формування біологічної продуктивності гороху посівного (Pisum sativum L.)uk
dc.title.alternativeThe influence of tocopherol on adaptive state and biological productivity formation of pea (Pisum sativum L.)uk
dc.title.alternativeВлияние токоферола на адаптационное состояние и формирование биологической продуктивности гороха посевного (Pisum sativum L.)uk
dc.typeWorking Paperuk
Appears in Collections:кафедра Плодоовочівництво, виноградарство та біохімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
09.pdf282.83 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.