Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3577
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКостякова, Анна Анатоліївна-
dc.contributor.authorКостякова, Анна Анатолиевна-
dc.contributor.authorKostyakova, Annauk
dc.date.accessioned2018-05-31T11:21:26Z-
dc.date.available2018-05-31T11:21:26Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3577-
dc.description.abstractUK: Метою статті є визначення оптимальних методів обліку витрат і калькулювання собівартості продукції рослинництва на основі врахування організаційно-технологічних особливостей даного процесу. Розглянуто питання співвідношення та класифікації методів обліку витрат і методів калькулювання, зокрема перший метод фіксує ( накопичує, узагальнює) дані про витрати за певним об’єктом обліку, а другий – використовує відповідні дані задля обрахування собівартості продукції. Визначено перелік методів обліку витрат, їх зв'язок та залежність від типу виробництва та його технології, від принципів організації та рівня механізації, асортименту та складності виробництва продукції. Запропоновано теоретико-методологічне обґрунтування вибору методів обліку витрат у рослинництві, а саме: 1) позамовний та попередільний методи обліку витрат є найбільш розповсюдженими та прийнятними до використання у галузі рослинництва. При цьому важливу роль відіграє вірне відокремлення об’єкта обліку витрат та об’єкта калькуляції; 2) нормативний метод доцільно розглядати, як метод управління витратами виробництва й використовувати в комплексі з будь-яким методом або частково (окремі його елементи); 3) особливої уваги набувають нові прогресивні методи обліку витрат та їх пристосування на практиці відповідно організаційно-технологічних аспектів вирощування продукції рослинництва. RU: Целью статьи является определение оптимальных методов учета затрат и калькуляции себестоимости продукции растениеводства, на основе учета организационно-технологических особенностей данного процесса. Рассмотрены вопросы соотношения и классификации методов учета затрат и методов калькуляции, в частности первый метод - фиксирует ( накапливает, обобщает) данные о расходах за определенным объектом учета, а второй - использует соответствующие данные для расчета себестоимости продукции. Определен перечень методов учета затрат, их связь и зависимость от типа производства и его технологии, от принципов организации и уровня механизации, ассортимента и сложности производства продукции. Предложено теоретико-методологическое обоснование выбора методов учета затрат в растениеводстве, а именно: 1) позаказный и попередельный (попроцессный) методы учета затрат являются наиболее распространенными и приемлемыми для использования в отрасли растениеводства. При этом важную роль играет правильное определение объекта учета затрат и объекта калькуляции; 2) нормативный метод целесообразно рассматривать как метод управления затратами производства и использовать в комплексе с любым методом или частично (отдельные его элементы), 3) особого внимания приобретают новые прогрессивные методы учета затрат и их применение на практике с учётом организационно-технологических аспектов выращивания продукции растениеводства.uk
dc.language.isoukuk
dc.relation.ispartofseriesОблік і фінанси;№ 2 (76)-
dc.subjectвитратиuk
dc.subjectсобівартістьuk
dc.subjectметоди обліку витратuk
dc.subjectметоди калькулюванняuk
dc.subjectпродукція рослинництваuk
dc.subjectзатратыuk
dc.subjectсебестоимостьuk
dc.subjectметоды учета затратuk
dc.subjectметоды калькуляцииuk
dc.subjectпродукция растениеводстваuk
dc.titleМетоди обліку витрат у рослинництвіuk
dc.title.alternativeМетоды учета затрат в растениеводствеuk
dc.title.alternativeMethods of Accounting Expenses in Plant Growinguk
dc.typeArticleuk
Appears in Collections:кафедра Фінансів, обліку та оподаткування 11

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2.pdf200.36 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.