Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3116
Title: Анализ основных направлений ресурсосбережения в животноводстве
Other Titles: Alysis guidelines for resource in animal
Authors: Болтянская, Наталья Ивановна
Болтянська, Наталя Іванівна
Boltianska, Natalia
Болтянский, Олег Владимирович
Болтянський, Олег Володимирович
Boltianskyi, Oleh
Keywords: потребление энергии;энергетические ресурсы;ресурсосбережение;животноводство;приготовление корма;конструкция зданий;уровень автоматизации;тепловентиляционное оборудование;рекуперация тепла;освещение;energy consumption;energy resources;livestock;feed preparation;construction of buildings;lighting;elektroteploutilizator;heat recovery
Issue Date: 2016
Series/Report no.: MOTROL. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture;Vol. 18, No. 1
Abstract: RU: В статье проанализированы основные направления, которые обеспечивают снижение энергоемкости производства продукции животноводства: уменьшение потребления энергии при производстве кормов; выбор рациональной технологии производства продукции животноводства и способа содержания животных; применение наименее энергоемких средств механизации и электрификации ферм; обеспечение технологических процессов на ферме; применение современных средств автоматизации контроля и управления процессами; использование альтернативных источников энергии и утилизация вторичных энергетических ресурсов. Определена энергетическая эффективность трансформации кормов в продукцию, которая определяется соотношением энергии конечного продукта и полной энергоемкости производства кормов в молочном скотоводстве и свиноводстве. Рассмотрено снижение расхода тепловой и электрической энергии за счет усовершенствования систем вентиляции и их элементов, пути снижения расхода электроэнергии на освещение производственных, бытовых и административных помещений, резервы снижения энергоемкости производства молока при привязном содержании коров, мероприятия во избежание значительного роста энергоемкости производственных процессов в животноводстве за счет их теплофикации и даны рекомендации по снижению энергоемкости производства продукции животноводства. EN: In the article basic directions which provide the decline of power-hungryness of production of goods of stock-raising are analysed: diminishing of consumption of energy at the production of forage; choice of rational technology of production of goods of stock-raising and method of maintenance of animals; application the least of power-hungry facilities of mechanization and electrification of farms; providing of technological processes on a farm; application of modern facilities of automation of control and management processes; use of alternative energy sources and utilization of secondary power resources. Power efficiency of transformation of forage is certain in products which is determined by correlation of energy of the finished good and complete power-hungryness of production of forage in the suckling cattle breeding and pig breeding. The decline of expense of thermal and electric energy due to the improvement of the systems of ventilation and their elements, ways of decline of expense of electric power is considered on illumination of productive, domestic and administrative apartments, backlogs of decline of power-hungryness of production of milk at the fastened maintenance of cows, measures in order to avoid the considerable height of power-hungryness of productive processes in a stock-raising due to their introduction of a heating system and given to recommendation on the decline of power-hungryness of production of goods of stock-raising.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/3116
Appears in Collections:кафедра Мехатронні системи та транспортні технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
46-49-54.pdf693.2 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.