Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/2796
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗавадських, Ганна Миколаївна-
dc.contributor.authorЗавадских, Анна Николаевнаuk
dc.contributor.authorZavadskykh, Hannauk
dc.date.accessioned2018-05-08T10:31:21Z-
dc.date.available2018-05-08T10:31:21Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/2796-
dc.description.abstractUK: З метою визначення рівня диференціації регіонів країни за обсягами продажу кави за допомогою методу статистичного групування в роботі визначено 5 груп. Для кожної групи розраховано показники диференціації та концентрації в межах регіонального розподілу на ринку кави. Встановлено, що iз збiльшенням обсягiв продажу кави в регiонах України спостерiгається коливання виручки вiд реалізації кави та роздрiбного товарообороту торгівельної мережi. Для кількісної оцінки ступеня нерівномірності розподілу регіонів за обсягами продажу кави розраховано коефіцієнти локалізації, концентрації, коефіцієнт Джині та Херфіндаля. Ступінь нерівномірності та концентрації розподілу регіонів України за продажем кави зобразили графічно за допомогою кривої Лоренца. Здійснено ряд узагальнюючих висновків щодо нерівномірності розподілу регіонів за продажем кави. EN: Statement of the problems. In Ukraine coffee market is one of the most rapid. The article describes the indicators of differentiation and concentration within the regional distribution in the coffee market. Results of research. Like most consumer products, the coffee products of the population of different regions of Ukraine consumes in different ways. The demand for coffee in Ukraine depends on the region of consumption. In the West of Ukraine and in Kiev, the most actively consume organic coffee, and in the East the opposite. In all regions, the majority of potential customers are concentrated in the regional centers. To confirm the level of differentiation of regions of Ukraine for the sale of coffee through the use of statistical grouping method, we determined the group of regions in terms of market coffee. It should be noted that with the increase in coffee sales in the regions of Ukraine, the observed fluctuations increase and decrease revenue from sales and retail turnover of outlet chain. Conclusions. The values of coefficients of localization, concentration, Gini coefficients and Herfindahl and the image of the Lorenz curve indicates relatively high concentration of coffee sales by regions of the country, there is a fair degree of uneven distribution of regions by the level of coffee sales. In the case of aggravation of crisis in Ukraine coffee market may fall into a prolonged recession with declining consumption rates to the level of 90-ies, and the tendency of gradual transition of customers from the cheapest grades up to a higher quality, even the expensive and elite coffee, can change to the opposite.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЛюксuk
dc.relation.ispartofseriesЗбірник наукових праць ТДАТУ;№2 (31)-
dc.subjectринок кавиuk
dc.subjectгрупуванняuk
dc.subjectконцентрація і диференціація на ринку кавиuk
dc.subjectкоефіцієнт локалізаціїuk
dc.subjectщільність розподілу на ринку кавиuk
dc.subjectcoffee marketuk
dc.subjectgroupinguk
dc.subjectconcentrationuk
dc.subjectand differentiation in the coffee marketuk
dc.subjectthe coefficient of localizationuk
dc.subjectthe density distribution in the coffee marketuk
dc.titleДиференціація та концентрація регіонів на ринку кави Україниuk
dc.typeWorking Paperuk
Appears in Collections:кафедра Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.pdf300.87 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.