Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18279
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКостюк, М. В.-
dc.contributor.authorKostiuk, M. V.-
dc.date.accessioned2024-12-29T16:20:29Z-
dc.date.available2024-12-29T16:20:29Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationКостюк М. В. Економічна сутність конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості на засадах інновацій. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (економічні науки). Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2024. № 3 (52). С. 33-44.uk
dc.identifier.issn2519-884X-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/18279-
dc.description.abstractUA: В статті розглянуто економічна сутність конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості на засадах інформаційно-інноваційних технологій для підвищення ефективності логістичної системи в галузевій структурі споживчого ринку. Запропоновано власне тлумачення поняття економічної сутності «конкурентоспроможність підприємств харчової промисловості». Наведена загальна блок-схема стимулюючих та дестимулюючих чинників, що обумовлюють посилення та послаблення конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості. Пропоновані чинники потенційних переваг харчової промисловості в країні мають взаємозв'язок між собою для підвищення конкурентоспроможності підприємствами в структурній перебудові галузей на засадах преференцій ЄС, інформаційно-інноваційних технологій та продовольчого забезпечення. EN: The article examines the economic essence of the competitiveness of food industry enterprises on the basis of information and innovation technologies to increase the efficiency of the logistics system in the sectoral structure of the consumer market. A proper interpretation of the concept of economic essence "competitiveness of food industry enterprises" is proposed. A general block diagram of stimulating and disincentive factors that determine the strengthening and weakening of the competitiveness of food industry enterprises is given. The proposed factors of potential advantages of the food industry in the country are interconnected to increase the competitiveness of enterprises in the structural restructuring of industries on the basis of EU preferences, information and innovation technologies and food supply. Theoretical and methodological aspects of the formation of the competitive structure of the food industry allow us to group the main directions of research in the following sequence: identification of factors that influence the formation of the industry (food processing) structure; study of the theory of industry market structures; improvement of the structure of the food industry by methods of modeling the directions of export-oriented production, as well as technological boundaries and innovations; improvement of methods of state regulation of sectoral restructuring of the food industry, legal and legislative framework in the direction of integration environment; reconstruction of the structure of the food industry on the basis of logistics systems with strengthening of network communication through information and innovation technologies. Determinants of the development of food industry enterprises in the logistics systems of the consumer market based on the sectoral network of information and innovation technologies are given. CRM systems in the main sales processes of food industry enterprises increase the speed of sales, ensure the synchronization of sales data in logistics systems, thus ensuring the quality of service and reducing operational costs for personnel.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЗапоріжжя : 2024uk
dc.subjectконкуренціяuk
dc.subjectконкурентні перевагиuk
dc.subjectконкурентоспроможністьuk
dc.subjectхарчова промисловістьuk
dc.subjectпідприємстваuk
dc.subjectінноваціїuk
dc.subjectcompetitionuk
dc.subjectcompetitive advantagesuk
dc.subjectcompetitivenessuk
dc.subjectfood industryuk
dc.subjectenterprisesuk
dc.subjectinnovationsuk
dc.titleЕкономічна сутність конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості на засадах інноваційuk
dc.title.alternativeEconomic essence of competitiveness of food industry enterprises on the basis of innovationuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.doihttps://doi.org/10.32782/2519-884X-2024-52-3uk
local.identifier.udc338.242:664uk
Appears in Collections:Кафедра Економіки і бізнесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zbirn_ econom_№3 (52), 2024_33-44.pdf433.6 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.