Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17516
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorЖуравель, Дмитро Павлович-
dc.contributor.authorКравцов, О. Г.-
dc.date.accessioned2024-04-30T11:09:07Z-
dc.date.available2024-04-30T11:09:07Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationКравцов О. Г., Журавель Д. П. Використання електросепарації в технологіях виробництва рослинних олій. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матеріали IV Міжнар. наук.-практ. конференції молодих учених (Запоріжжя, 05-29 лютого 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 20-21.uk
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17516-
dc.description.abstractUA: Очищенню рідини в харчовій технології завжди приділялася велика увага. Практично немає виробництва, де не застосовувалася б ця операція. Зокрема нерафіновані рослинні олії являють собою складні гетерогенні системи на основі жирних кислот. Тривале зберігання нерафінованих олій неможливо через окислювання ряду компонентів; крім того, вони містять безліч нехарчових домішок. Соняшникову, як і будь-який інший вид рослинної олії, також добувають методом пресування або екстракції. В результаті проведення цих процесів отримують сиру нерафіновану олію. Її перевагою є приємний запах та смак, а недоліком — неможливість тривалого зберігання. Тож у продаж надходить продукт рафінований, тобто той, що пройшов після механічного очищення такі щаблі рафінації: гідратація (очищення підігрітою до 70°C водою); нейтралізація (виділення жирних вільних кислот, що допомагає позбутися неприємного запаху, який з'являється в процесі смаження продуктів на олії); відбілювання (обробка олії спеціальною глиною для її звільнення від фарбувальних пігментів, що провокують окислення продукту, його швидке псування); виморожування (охолодження до певної температури, за якої відбувається затвердіння наявних в олії воскоподібних сполук з можливістю їх подальшого видалення); дезодорація (обробка сухою парою для позбавлення олії ароматичних речовин та залишків жирних кислот, наявність яких прискорює процес окиснення олії). Завершальним етапом рафінування є процес азотування, який здійснюється під час фасування продукту. Насичення олії азотом утворює в ємності подушку, що перешкоджає окисленню продукту та деформації тари, сприяє подовженню його терміну придатності й зберігання. Тільки пройшовши цей довгий шлях, олія надходить до споживача.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЗапоріжжя : 2024uk
dc.subjectрафінаціяuk
dc.subjectочищення рідинuk
dc.subjectелектричні методів обробки прдуктівuk
dc.subjectочищенні олій за допомогою електричного поляuk
dc.titleВикористання електросепарації в технологіях виробництва рослинних олійuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.udc66.086.2uk
Appears in Collections:Публікації студентів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ІV conference of young scientists_MTF 2024_20-21.pdf539.29 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.