Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17516
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Журавель, Дмитро Павлович | - |
dc.contributor.author | Кравцов, О. Г. | - |
dc.date.accessioned | 2024-04-30T11:09:07Z | - |
dc.date.available | 2024-04-30T11:09:07Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Кравцов О. Г., Журавель Д. П. Використання електросепарації в технологіях виробництва рослинних олій. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матеріали IV Міжнар. наук.-практ. конференції молодих учених (Запоріжжя, 05-29 лютого 2024 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2024. С. 20-21. | uk |
dc.identifier.uri | http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/17516 | - |
dc.description.abstract | UA: Очищенню рідини в харчовій технології завжди приділялася велика увага. Практично немає виробництва, де не застосовувалася б ця операція. Зокрема нерафіновані рослинні олії являють собою складні гетерогенні системи на основі жирних кислот. Тривале зберігання нерафінованих олій неможливо через окислювання ряду компонентів; крім того, вони містять безліч нехарчових домішок. Соняшникову, як і будь-який інший вид рослинної олії, також добувають методом пресування або екстракції. В результаті проведення цих процесів отримують сиру нерафіновану олію. Її перевагою є приємний запах та смак, а недоліком — неможливість тривалого зберігання. Тож у продаж надходить продукт рафінований, тобто той, що пройшов після механічного очищення такі щаблі рафінації: гідратація (очищення підігрітою до 70°C водою); нейтралізація (виділення жирних вільних кислот, що допомагає позбутися неприємного запаху, який з'являється в процесі смаження продуктів на олії); відбілювання (обробка олії спеціальною глиною для її звільнення від фарбувальних пігментів, що провокують окислення продукту, його швидке псування); виморожування (охолодження до певної температури, за якої відбувається затвердіння наявних в олії воскоподібних сполук з можливістю їх подальшого видалення); дезодорація (обробка сухою парою для позбавлення олії ароматичних речовин та залишків жирних кислот, наявність яких прискорює процес окиснення олії). Завершальним етапом рафінування є процес азотування, який здійснюється під час фасування продукту. Насичення олії азотом утворює в ємності подушку, що перешкоджає окисленню продукту та деформації тари, сприяє подовженню його терміну придатності й зберігання. Тільки пройшовши цей довгий шлях, олія надходить до споживача. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | Запоріжжя : 2024 | uk |
dc.subject | рафінація | uk |
dc.subject | очищення рідин | uk |
dc.subject | електричні методів обробки прдуктів | uk |
dc.subject | очищенні олій за допомогою електричного поля | uk |
dc.title | Використання електросепарації в технологіях виробництва рослинних олій | uk |
dc.type | Article | uk |
local.identifier.udc | 66.086.2 | uk |
Appears in Collections: | Публікації студентів |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ІV conference of young scientists_MTF 2024_20-21.pdf | 539.29 kB | Adobe PDF | View/Open |
Show simple item record
CORE Recommender
???jsp.display-item.check???
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.