Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16878
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorІванова, Ірина Євгенівна-
dc.contributor.authorСердюк, Марина Єгорівна-
dc.contributor.authorГерасько, Тетяна Володимирівна-
dc.contributor.authorБілоус, Ельзара Серанівна-
dc.contributor.authorКривонос, Ірина Анатоліївна-
dc.date.accessioned2023-06-26T15:27:51Z-
dc.date.available2023-06-26T15:27:51Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationІванова І. Є., Сердюк М. Є., Герасько Т. В., Білоус Е. С., Кривонос І. А. Вибір сорту черешні з оптимальним комплексом параметрів за методом багатокрітеріальної оптимізації. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. Вип.9, том 1. С. 551-560uk
dc.identifier.issn2220-8674-
dc.identifier.urihttp://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16878-
dc.description.abstractUKR: Дослідження присвячені оцінці впливу сортових особливостей на товарні та біохімічні показники плодів черешні української селекції , що вирощені в умовах Півдня України. Проведено науково – обґрунтовану оцінку свіжих плодів 12-ти районованих сортів черешні в стадії знімальної стиглості методом багатокритеріальної оптимізації. В межах досліджуваної групи сортів кращим виявився новий районований сорт Удівітельна (1 ранг) − (х12) =1,80. Контрольний сорт Мелітопольська чорна за значенням цільової функції отримав 11 ранг - (х1) = 3,81 , а районований сорт Удача за комплексом товарних та біохімічних показників отримав значення (х10) = 3,91 та займає останній 12 ранг. На підставі значень товарно-біохімічних показників сорту Удівітельна розроблено комплекс параметрів, який дозволяє науково прогнозувати оптимальну якість свіжих плодів черешні: середня маса плоду – 9,6 %; початкова концентрація сухих розчинних речовин - 19,8 %; цукрів  12,9 %; титрованих кислот  0,52%; аскорбінової кислоти  6,9 мг/100г; суми біофлавоноїдів 570,0 мг/100г. \\\\\\\\\\\\ENG:The research is devoted to the evaluation of the effect of varietal characteristics on the marketability and biochemical parameters of Ukrainian cherry fruit selections grown in the conditions of the south of Ukraine. A scientifically grounded estimation of fresh fruits of 12 zoned varieties of sweet cherries of shooting ripeness by the method of multicriteria optimization was conducted. Within the studied group of varieties, the new zoned variety Udivitelna was found to be the best - 1 rank - φ (x12) = 1.80.The control variety Melitopolska chorna checked the rank 11 - φ (x1) = 3.81 for the target function, and the rational variety for Udacha after the complex of marketability and biochemical indices got the value - φ (x10) = 3.91 and occupies the last twelfth rank. On the basis of the values of marketability and biochemical indicators of the Udivitelna variety, a set of parameters was developed, which allows scientifically to predict the optimum quality of fresh fruit of sweet cherry: the average weight of the fruit - 9,6%; initial concentration of dry soluble substances - 19,8%; sugar - 12,9%; titrated acids - 0,52%; ascorbic acid - 6.9 mg / 100 g; the sum of bioflavonoids - 570.0 mg / 100 g.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherМелітополь, ТДАТУuk
dc.subjectплоди черешніuk
dc.subjectтоварність плодівuk
dc.subjectтермін достиганняuk
dc.subjectбіохімічний складuk
dc.subjectбагатокритеріальний методuk
dc.subjectгеометрична згортка критеріївuk
dc.subjectряд ранжуванняuk
dc.subjectцільова функціяuk
dc.subjectсортuk
dc.subjectякістьuk
dc.subjectsweet cherry fruitsuk
dc.subjectmarketability of fruitsuk
dc.subjectshelf lifeuk
dc.subjectqualityuk
dc.subjectvarietyuk
dc.subjectbiochemical compositionuk
dc.subjectmulticriteria methoduk
dc.subjecttarget functionuk
dc.subjectgeometric convolution of criteriauk
dc.subjectrow rankinguk
dc.titleВибір сорту черешні з оптимальним комплексом параметрів за методом багатокрітеріальної оптимізаціїuk
dc.title.alternativeTHE CHOICE OF SWEET CHERRY VARIETIES WITH OPTIMAL SET OF PARAMETERS BY THE METHOD MULTICRITERIA OPTIMIZATIONuk
dc.typeArticleuk
local.identifier.doi10.31388/2220-8674-2019-1-54uk
local.identifier.udc664.8.037.5:634.2uk
Appears in Collections:Кафедра Рослинництва та садівництва ім. професора В.В. Калитки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
54_2019.pdf666.43 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.