Застосування мутагенного фактору за міжвидової гібридизації вишні (Сerasus vulgaris Мill) з черешнею (Сerasus avium Мoench). - Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна (Київ, 2021)
Багаторічне цитологічне вивчення пилку сортів дає змогу виділити сорти, що здатні формувати нередукований пилок за природніх умов для подальшого задіяння у міжвидовій гібридизації. За використання мутагенного фактору під час мейозу при мікроспорогенезі у сортів черешні можна отримати збільшену кількість фракції нередукованого пилку, що при подальших міжвидових схрещуваннях з вишнею забезпечує отримання повновагого гібридного насіння в кількості, більшій ніж у варіантах без обробки мутагенами.
Keywords: вивчення пилку вітчизняних сортів черешні; сорти черешні селекції МДСС імені М.Ф. Сидоренка; міжвидова гібридизаціїя сортів вишні; мутагенний фактор