Втрати економічного потенціалу України від російської агресії та перспективи повоєнного відновлення - Завадських, Ганна Миколаївна (Львів - Дубляни, 2023)
Війна загострила проблему вразливості промисловості України через надмірну регіональну та галузеву концентрацію. Пошкодження та знищення значної частини активів базових галузей – чорної металургії, хімічної, машинобудівної промисловості – призвело до зменшення їхніх часток у структурі реалізації продукції добувної та переробної галузей (за винятком машинобудування, яке значною мірою підтримувалося оборонним замовленням) на користь менш технологічних добувної, харчової, деревообробної галузей. Відновлення зруйнованої в ході бойових дій промислової інфраструктури та здійснення структурної модернізації вимагатимуть різкого збільшення обсягів інвестування. Проте в умовах безперервних бойових дій українська промисловість так само є малопривабливою для приватних інвесторів.