Триботехніка: курс лекцій - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro; Новик, Олексій Юлійович; Новик, Алексей Юльевич; Novyk, Oleksii; Бондар, Андрій Миколайович; Бондарь, Андрей Николаевич; Bondar, Andrii; Петренко, Костянтин Григорович; Петренко, Константин Григорьевич; Petrenko, Kostiantyn (Люкс, 2019)
У курсі лекцій наведено структуру дисципліни «Триботехніка». Розглянуто питання теорії тертя і зношування твердих тіл в різних умовах на основі сучасного рівня знань з врахуванням фізики явищ, які протікають в зоні контакту взаємодіючих поверхонь. Наведено способи змащування, індивідуальні і групові властивості елементів і моделі трибологічних систем. Приведені методи розрахунку сил тертя і строку служби деталей і матеріалів. Наведені відомості про самоорганізуючі процеси при фрикційній взаємодії і моделюванні триботехнічних характеристик. Приведені рекомендації по вибору матеріалів вузлів тертя і їх змащування, способи підвищення зносостійкості, а також методологію розрахунку і прогнозування зносостійкості при проектуванні.
Keywords: теорія тертя; теорія зношування твердих тіл; методологія розрахунку; види тертя; режими мащення; діагностика вузлів тертя