Комунікація в системі «викладач – студент» як чинник якості дистанційної освіти - Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Ганчук, Максим Миколайович; Скиба, Вікторія Павлівна; Іванова, Ірина Євгенівна; Aiubova, Elnara; Hanchuk, Maksym; Skyba, Viktoriia; Ivanova, Iryna (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: В статті автори аналізують один з важливих елементів дистанційного навчання в умовах сьогодення – комунікацію в системі «викладач – студент». Розглядаються основні засади та функції педагогічної комунікації, питання ефективності, самоорганізації та мотивації у взаємодії між учасниками освітнього процесу. Акцентуються складнощі, з якими стикаються викладачі та здобувачі в процесі донесення інформації та отримання зворотного зв’язку. Які чинники сприяють успішному прийому, розумінню, засвоєнню та використанню знань здобувачами і, навпаки, мінімалізують комунікацію та взаємообмін. Авторами проведений огляд наукових публікацій, присвячених визначенню сучасних орієнтирів системи педагогічної комунікації, проаналізований досвід впровадження різноманітних методів та педагогічних прийомів стимуляції ефективної взаємодії, що в значній мірі забезпечує якість навчального процесу у навчальному закладі в умовах дистанційного навчання. /// EN: In the article, the authors analyze one of the important elements of distance learning in today’s conditions – communication in the «teacher – student» system. The main principles and functions of pedagogical communication, issues of efficiency, self-organization and motivation in the interaction between participants in the educational process are considered. The difficulties that teachers and students face in the process of conveying information and receiving feedback are emphasized. What factors contribute to the successful reception, understanding, assimilation and use of knowledge by students and, conversely, minimize communication and mutual exchange. The authors conducted a review of scientific publications devoted to determining modern guidelines for the system of pedagogical communication, analyzed the experience of implementing various methods and pedagogical techniques for stimulating effective interaction, which to a large extent ensures the quality of the educational process in an educational institution in terms of distance learning.
Communication in the «teacher-student» system as a factor of the quality of distance education
Keywords: педагогічна комунікація; інформаційна взаємодія; дистанційне навчання; освітній процес; мотивація здобувачів вищої освіти; якість навчання; pedagogical communication; information interaction; distance learning; educational process; motivation of higher education students; quality of education