Екологічна оцінка сучасного стану лісових насаджень Українських Карпат та перспективи їх розвитку (13ГЗД005000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Стришко, Максим Андрійович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Автором було проведено огляд та аналіз наукових публікацій, в яких розглядається сучасний стан лісових ресурсів Українських Карпат та їх екологічне значення для лісового господарства України. В роботі здійснено комплексну екологічну оцінку сучасного стану лісових насаджень Українських Карпат та визначено перспективи їх подальшого розвитку в умовах зростаючого антропогенного навантаження і кліматичних змін. Досліджено видовий склад, вікову структуру, продуктивність та екологічну стійкість деревостанів регіону. Оцінений екологічний стан лісових ресурсів щодо виконання ними ресурсних, захисних, кліматорегулювальних, соціальних і екологічних функцій. Окреслені небезпечні процеси у рослинному покриві регіону досліджень: вирубка грунтозакріплювальних і водорегулювальних деревних насаджень, активізація зсувів та ерозії, забруднення території. Під час написання роботи автором вивчено міжнародний досвід використання, збереження та відновлення відновлення лісових насаджень.
Keywords: лісові ресурси; Українські Карпати; екологічна оцінка; екологічний стан; лісове господарство; збереження лісів; відтворення та від новлення лісових насаджень