Мармеладні вироби зі збільшеним вмістом біологічно активних речовин - Бєлов, І. М. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: На українському ринку є широкий асортимент цукрових кондитерських виробів. Значний попит існує на желейні вироби, оскільки вони мають хороші органолептичні характеристики і доступні за ціною. Тому важливо вдосконалювати існуючі технології та розробляти нові види желе. Це можна досягти шляхом проектування продуктів спеціального призначення з підвищеною біологічною та харчовою цінністю, впровадження інноваційних технологій та використання нетрадиційної сировини. Желейні вироби, такі як пастила та мармелад, можна вважати дієтичними, оскільки вони містять речовини, що желюють. Ці речовини сприяють виведенню іонів важких металів і радіоактивних іонів з організму. Однак, лікувально-профілактичний ефект цих виробів можна посилити, додавши до них природні біологічно активні добавки, такі як пектинові речовини. Аналіз літературних та патентних джерел показав, що використання добавок із рослинної сировини в технологіях цукристих кондитерських виробів, до яких належить і мармелад, є одним з найбільш перспективних способів надання їм лікувально профілактичних оздоровчих та властивостей, проте в багатьох випадках добавки потребують додаткової обробки, яка призводить до зниження вмісту біологічно-активних сполук. Крім перелічених засобів, перспективним є використання рослинних добавок з підвищеною кількістю біологічно активних речовин, отриманих кріогенним заморожуванням та подрібненням.
Keywords: кондитерські вироби; мармеладні вироби; харчова цінність; функціональні властивості яблук, гарбуза, буряка, моркви та винограду