Опис до патенту на корисну модель № 129212 "Абсорбційний опріснювач" - Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola; Загорко, Надія Петрівна; Загорко, Надежда Петровна; Zahorko, Nadiia; Заблоцьких, А. Г.; Тарасенко, Віра Григорівна; Тарасенко, Вера Григорьевна; Tarasenko, Vira; Паляничка, Надія Олександрівна; Паляничка, Надежда Александровна; et al. (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2018)
Абсорбційний опріснювач містить ємність мінералізованої води, сонячний колектор, теплоізольований об'єм, фільтр очищення конденсату, ємність збору конденсату. Сонячний колектор обладнано концентратором сонячної енергії, виконаним у вигляді параболічного дзеркала, в теплоізольованому об'ємі розміщено теплообмінник - конденсатор водяної пари, виконаний у вигляді випарника абсорбційної холодильної машини, до генератора якої приєднаний геліонагрівач із тепловими трубками.
Keywords: геліотехніка; опріснення мінералізованої води; опріснювач; вдосконалення опріснювача; абсорбційний опріснювач; холодоагент; геліонагрівач