Методика застосування інтелектуальних систем керування в лініях переробки плодоовочевої продукції - Самойчук, Кирило Олегович; Дмитревський, Дмитро В’ячеславович; Samoichuk, Kyrylo; Dmytrevskyi, Dmytro (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті запропоновано комплексну методику впровадження інтелектуальних систем керування в потоково-технологічні лінії переробки плодоовочевої продукції. Обґрунтовано застосування комп’ютерного зору для сортування сировини та нечіткої логіки для стабілізації нелінійних процесів. Описано трирівневу архітектуру інтеграції з існуючим обладнанням. Апробація методики підтвердила підвищення енергоефективності лінії та зниження втрат кондиційних плодів. /// EN: The article proposes a comprehensive methodology for implementing intelligent control systems in processing lines for fruit and vegetable products. The application of computer vision for raw material sorting and fuzzy logic for stabilizing non-linear processes is substantiated. A three-tier integration architecture with existing equipment is described. The methodology approval confirmed increased line energy efficiency and reduced losses of conditioned fruits.
Methodology of applying intelligent control systems in fruit and vegetable processing lines
Keywords: плодоовочева продукція; переробне обладнання; інтелектуальні системи керування; комп’ютерний зір; нечітка логіка; потоково-технологічна лінія; автоматизація; енергоефективність; fruit and vegetable products; processing equipment; intelligent control systems; computer vision; fuzzy logic; processing line; automation; energy efficiency