Комп’ютерне моделювання як інструмент дослідження небезпечних процесів та обґрунтування інженерних рішень - Рашкевич, Ніна Владиславівна (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У роботі розглянуто комп’ютерне моделювання як інструмент розвитку технічних наук та аналізу небезпечних процесів під час небезпечних подій або надзвичайних ситуацій. Обґрунтовано доцільність поєднання розрахункових моделей для оцінювання параметрів небезпечного сценарію. Показано можливість використання результатів моделювання для виявлення небезпечних ділянок та порівняння технічних рішень. /// EN: The paper considers computer modelling as a tool for the development of technical sciences and the analysis of hazardous processes during dangerous events or emergency situations. The expediency of combining calculation models for assessing the parameters of a hazardous scenario is substantiated. The possibility of using modelling results to identify hazardous areas and compare technical solutions is shown.
Keywords: комп’ютерне моделювання; евакуація; пожежа; димовидалення; стійкість конструкцій; програмні комплекси; computer modelling; evacuation; fire; smoke extraction; structural stability; software packages