Особливості формування врожаю сортів ячменю озимого в умовах Південного Степу України : дипломна робота ОР «Магістр», спеціальність 201 «Агрономія» - Кравцов, Давид Олегович (Запоріжжя : 2025, 2025)
UA: Дослідження щодо сортовивчення ячменю озимого проводилися у 2023- 2024 рр. в умовах Запорізької області України. Основним об'єктом дослідження були особливості процесів індивідуального росту, розвитку та формування кількісних і якісних показників врожаю сортів ячменю озимого. Метою наших досліджень було вивченні особливостей процесів росту й розвитку рослин ячменя озимого в посушливих умовах Південного Степу, а також закономірностей формування врожайності та якості зерна даної культури залежно від генетичних особливостей кожного сорту. У результаті досліджень визначено показники польової схожості, зимостійкості, площі листкової поверхні, кількості продуктивних стебел та коефіцієнта продуктивного кущення, елементи структури врожаю та якісні показники зерна сортів ячменю озимого урожайності та якісних показників зерна п’яти сортів ячменю озимого: Дев’ятий вал, Достойний, Валькірія, Буревій, Переможець. За комплексом ознак росту та урожайності виділено сорти Дев’ятий вал та Валькірія. Їх вирощування забезпечило підвищення урожайності порівняно з іншими сортами на 10,2-33,7 % при високій якості зерна. Ці ж сорти характеризувалися найвищими показниками рентабельності - 89-111 %. Сорти Дев’ятий вал та Валькірія рекомендовано для зони Південного Степу України для отримання високої урожайності і якості зерна пшениці озимої в посушливих умовах.
Keywords: ячмінь озимий; сорт; урожайність; якість зерна; економічна ефективність