Методика складання раціону великої рогатої худоби на основі поживної цінності кормових компонентів - Мілько, Дмитро Олександрович; Милько, Дмитрий Александрович; Milko, Dmytro; Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro; Педченко, Анна Павлівна; Педченко, Анна Павловна; Pedchenko, Hanna; Кузьменко, В. Ф. (My University, 2019)
UK: Розробка економіко-математичної моделі та розрахунок оптимального раціону годівлі високопродуктивних корів у стійловий період з урахуванням наявних в кормі енергії, протеїну та сухої речовини. Використані методи математичної статистики та лінійного програмування, вищої математики та теорії ймовірності. Розроблено математичну модель із визначення необхідної кількості складових раціону, яка дає змогу розрахувати раціон відповідно до останніх досліджень з урахуванням кількості наявних у господарстві його компонентів. Забезпечення балансу поживних речовин для великої рогатої худоби надає повноцінне функціонування тварин із нормальним розподілом енергії між витратами на життєдіяльність, розвиток та молокоутворення тварини. Тому для забезпечення життєвого балансу під час складання раціону слід приділяти увагу сухій речовині, протеїну, енергії лактації та вмісту нейтральнодетергентної клітковини. EN: Development of an economicmathematical model and calculation of the optimal ration of feeding high-performance cows in the stall period, taking into account the capacity of energy, protein and dry matter. Methods of mathematical statistics and linear programming, higher mathematics, and probability theory were used. A mathematical model has been developed to determine the required number of components of a diet, which makes it possible to calculate the diet in accordance with recent studies, taking into account the number of components available in the farm. Ensuring nutrient balance for cattle ensures the proper functioning of animals, with a normal distribution of energy between the costs of animal activity, development and milk production. Therefore, to ensure a life balance when drawing up the diet, attention should be paid to the dry matter, protein, lactation energy and the content of neutral detergent fiber. RU: Разработка экономико-математической модели кормления высокопродуктивных коров в стойловый период с учетом имеющихся в корме энергии, протеина и сухого вещества. Использованы методы математической статистики и линейного программирования, высшей математики и теории вероятности. Разработана математическая модель по определению необходимого количества составляющих рациона, которая позволяет рассчитать рацион согласно последним исследованиям с учетом количества имеющихся в хозяйстве его компонентов. Обеспечение баланса питательных веществ для крупного рогатого скота дает полноценное функционирование животных с нормальным распределением энергии между затратами на жизнедеятельность, развитие и молокообразование животного. Поэтому для обеспечения жизненного баланса при составлении рациона следует уделять внимание сухому веществу, протеину, энергии лактации и содержанию нейтральнодетергентной клетчатки.
The methodology of cattle diet based on nutritional value of feed components
Методика составления рациона крупного рогатого скота на основе питательной ценности кормовых компонентов
Keywords: раціон; поживні речовини; баланс поживних речовин; лінійне програмування; собівартість раціону; diet; nutrients; nutrient balance; linear programming; cost of diet; рацион; питательные вещества; баланс питательных веществ; линейное программирование; себестоимость рациона