Удосконалення механізації виробництва кормів в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «СПП Лана» Михайлівського району Запорізької області з розробкою подрібнювача стеблових кормів: пояснювальна записка до дипломного проекту здобувача СВО Бакалавр - Тимошов, Віталій Анатолійович (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Повноцінна годівля і раціональне використання кормових ресурсів — головні шляхи підвищення ефективності тваринництва, збільшення виробництва і зниження собівартості продукції. Згодовування більшості кормів у натуральному вигляді неефективне, оскільки кормові раціони повинні бути збалансованими за вмістом білків, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів та інших речовин, що стимулюють розвиток і забезпечують збереження поголів’я та високу продуктивність тварин. Матеріали наукових досліджень та практичного досвіду показують, що для забезпечення повноцінної на високому рівні годівлі тварин та досягнення високої їх продуктивності кормові раціони необхідно контролювати і нормувати не менше як за 20 показниками (наприклад, молочно-товарні ферми), а в окремих випадках (свинарство, птахівництво) кількість таких показників сягає 50-80. Причому вимоги щодо контролю і нормування годівлі зростають у міру підвищення продуктивності тварин та збільшення типорозміру підприємства (концентрації поголів’я). Тому виникає необхідність багатокомпонентного типу годівлі. Розширення компонентного складу та збалансованість годівлі сприяють підвищенню продуктивності тварин і, що найважливіше, поліпшують якість (наприклад, підвищується вміст білка, жиру та інших біологічно цінних речовин у молоці) вироблюваної тваринницької продукції.
Keywords: технологічна карта кормоцеху; двобарабанний подрібнювач; механізм молотковий; дека протирізу; вал; молоток; втулка; агроінженерія