Підвищення конструкційної зносостійкості сталей за рахунок термічної обробки - Товчигречко, О. В.; Бєлая, А. (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
У багатьох випадках з підвищенням твердості матеріалу збільшується його зносостійкість. Це правило більш однозначно діє в умовах абразивного зношування. В парах тертя матеріал з меншою твердістю може мати більшу зносостійкість (наприклад, пластмаси, бабіти і т. ін.). Елементи вузлів тертя виготовляють зі сталей, чавунів, сплавів, композитних та неметалевих матеріалів. У багатьох випадках матеріали також наносять у вигляді покриттів, плівок, накладок. Крім того, для деталей використовують методи поверхневого та об’ємного зміцнювання, а також різноманітні види термічної та хіміко-термічної обробки
Keywords: зносостійкість сталей; термічна обробка; хіміко-термічна обробка